Αυξάνεται η οργή μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου προΐσταται ο Ματέο Σαλβίνι για την μεταφορά σε κέντρα υποδοχής των μεταναστών που είχαν εγκατασταθεί στο χωριό Ριάτσε της Καλαβρίας, που θεωρείται υπόδειγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης.
«Ντροπή. Δεν είναι αυτό η Ιταλία», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκε Λέτα.
Το Σάββατο, μετά την σύλληψη, στις αρχές του Οκτωβρίου, του δημάρχου του Ριάτσε Ντομένικο Λουκάνο, με την κατηγορία ότι διέπραξε παράνομες πράξεις εις όφελος των αιτούντων άσυλο, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή για την μεταφορά των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο χωριό σε κέντρα υποδοχής.
Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκαν χθες στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές, υπαναχωρώντας στην αρχική απόφαση για αναγκαστικές μεταφορές, ανέφεραν ότι «οι μετανάστες δεν θα μεταφερθούν παρά μόνο με την θέλησή τους».
Ομως, όσοι επιλέξουν να παραμείνουν «δεν θα επωφεληθούν από το σύστημα υποδοχής», εξήγησαν οι πηγές.
Ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα του η ακροδεξιά Λέγκα έχουν κάνει το Ριάτσε υπόδειγμα «του πολέμου τους κατά της βιομηχανίας της μετανάστευσης» την ώρα που το χωριό αποτελεί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του δημάρχου, μοντέλο ένταξης νεοφερμένων που έδωσαν ζωή σε μία κοινότητα που βρισκόταν σε μαρασμό.
«Σταματήστε τον Σαλβίνι. Μην κλείνετε τα μάτια», αναφέρει η Εθνική Ενωση των Παρτιζάνων της Ιταλίας (ANPI) σε έκκληση προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, αντισυστημικό κόμμα που συμμετέχει μαζί με την Λέγκα στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει καλύτερα πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Καλαβρία, προπύργιο της Μαφίας.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αφορά περί τους 200 ανθρώπους που είναι εγκατεστημένοι στο Ριάτσε.
«Για λόγους αξιοπρέπειας, σε έναν τόπο τόσο όμορφο και τραχύ όπως η Καλαβρία, θυμηθείτε ότι αυτό που πρέπει να κυνηγηθεί είναι η Μαφία και όχι ένας έντιμος άνθρωπος, σαν τον δήμαρχο Λουκάνο», τονίζει η ANPI.
Η πρωτοβουλία του δημάρχου Ντομένικο Λουκάνο παρουσιάζεται ως υπόδειγμα που μπορεί να αναπαραχθεί για την αναβίωση των κοινοτήτων της Ιταλίας που βρίσκονται σε μαρασμό και συνοδεύθηκε από την ανακαίνιση κατοικιών και την αναβίωση των εργαστηρίων των τεχνητών.
Ο Ντομένικο Λουκάνο έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η κύρια κατηγορία εναντίον του είναι ότι οργάνωσε «συμβατικούς γάμους» υπέρ των αιτούντων άσυλο. Οι δικηγόροι του θα προσφύγουν κατά του υπουργείου Εσωτερικών.
«Οι προτεραιότητες του Σαλβίνι στην Καλαβρία είναι να στείλει αλλού τις οικογένειες και τα παιδιά και να διαλύσει το μοντέλο ενσωμάτωσης που λειτούργησε και αναγνωρίζεται παντού στον κόσμο», δήλωσε η πρώην πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου Λάουρα Μπολντρίνι.
«Εάν ο Λουκάνο θεωρείται κίνδυνος για την Καλαβρία, αυτό σημαίνει ότι η Μαφία νικά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ο οποίος έχει χρηματίσει επί εννέα χρόνια εισαγγελέας στην Καλαβρία.
«Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να εκτοπίσει τα ευάλωτα και διωκόμενα θύματα καταπιεστικών καθεστώτων στον κόσμο, το Ριάτσε πρέπει να γίνει προπύργιο της αντίστασης», πρόσθεσε.