Και η JP Mοrgan ακύρωσε τη συμμετοχή της στο «Νταβός της Ερήμου» - iefimerida.gr

Και η JP Mοrgan ακύρωσε τη συμμετοχή της στο «Νταβός της Ερήμου»

O CEO της JP Morgan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπόθεση Κασόγκι προκαλεί ακυρώσεις στο επενδυτικό συνέδριο Future Investment Initiative (FII) που θα γίνει 23-25 Οκτωβρίου στo Ritz-Carlton Riyadh.

Το συνέδριο, γνωστό και ως «Νταβός της Ερήμου», είναι προσωπικό πρότζεκτ του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της χώρας, και μέρος του οράματός του «Vision 2030» για την απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Γίνεται φέτος για δεύτερη φορά και αναμένεται να παραστούν εκατοντάδες παράγοντες της οικονομικής ζωής παγκοσμίως.

Ο πρίγκιπας MBS στην έναρξη του περσινού, 1ου συνεδρίου. Διακρίνεται η Κριστίν Λαγκάρντ. Φωτογραφία: Saudi Press Agency via AP

Όμως αμέσως μετά την είδηση της εξαφάνισης του Σαουδουάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρος του στην Κωνσταντινούπολη, αστραπιαία αντέδρασαν οι New York Times που αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας. Σύντομα ακολούθησαν το CNN, το Bloomberg, οι Financial Times και το CNBC. Το Fox Business Network δήλωσε ότι το σκέφτεται.

Ακύρωσαν τη συμμετοχή τους και ο διευθυντής του περιοδικού The Economist, Zάνι Μίντον Μπέντοους, και ο ιδιοκτήτης των LA Times, Πάτρικ Σουν-Σιονγκ.

Από μεγάλα στελέχη, ήδη ακύρωσαν ο επικεφαλής της Ford Motor και της Viacom, Μπιλ Φορντ και Μπομπ Μπακις, ο πρώην επικεφαλής της AOL, ο, επικεφαλής της Thrive Global, γνωστή μας Αριάνα Χάφινγκτον, και η πρόεδρος του ΔΣ της Uber, Ιρανο-αμερικανίδα Ντάρα Κοσρουσουάχι. Aυτό το τελευταίο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, καθώς το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κατέχει το 5,6% της Uber.

Στη λίστα προστέθηκε μόλις ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

O Tζέιμι Ντίμον, επικεφαλής της JP Morgan. Φωτογραφία: Kevin Wolf/AP Images for JPMorgan Chase & Co.

O Nτίμον ακύρωσε παρόλο που η Σαουδική Αραβία, με περιουσιακά στοιχεία άνω των $5 τρισεκατομμυρίων, είναι σημαντικός επενδυτής σε επιχειρήσεις της Δύσης και τα τελευταία χρόνια είχε προσλάβει την JP Morgan και άλλες μεγάλες τράπεζες για να τη βοηθήσουν στην πώληση κυβερνητικών ομολόγων.

Σήμερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ακυρώνουν τη συμμετοχή τους και οι εκπρόσωποι τριών εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου: ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone, ο Λάρι Φινκ της BlackRock και ο Στίβεν Παλιούκα της Bain Capital.

Το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εκφράζοντας απαίτηση για διαλεύκανση της υπόθεσης, ζήτησε από όλα τα κράτη να σκεφτούν σοβαρά τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν πτοούνται. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι σκοπεύει να παραστεί, όπως θα παραστούν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος και φίλος του Τραμπ, Τόμας Τζ. Μπάρακ Τζούνιορ, και η Ντίνα Πάουελ, στέλεχος της Goldman Sachs και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και επικρατέστερη να αντικαταστήσει τη Νίκι Χέιλι ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον μπροστά στο SpaceShipTwo που προορίζεται για τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα. Φωτογραφία: AP Photo/Reed Saxon

Eντωμεταξύ ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον ανακοίνωσε ότι σταματά συνομιλίες με το βασίλειο της ερήμου σχετικά με μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων στα προγράμματα Virgin Galactic και Virgin Orbit, ενώ ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ αποχώρησε από το ΔΣ της NEOM, της πολυδιαφημιζόμενης «έξυπνης» πόλης 500 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία στα βορειοδυτικά της χερσονήσου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ