Ξεκίνησε η δίκη του μεγαλύτερου λαθρέμπορου στην Κίνα - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η δίκη του μεγαλύτερου λαθρέμπορου στην Κίνα

Ξεκίνησε δίκη του μεγαλύτερου λαθρέμπορου στην Κίνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος της Κίνας, Λάι Σανγκσίνγκ, κατηγορείται πως ηγούταν δικτύου λαθρεμπορίου τσιγάρων, τηλεοράσεων και πετρελαίου συνολικής αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Σανγκσίνγκ κατηγορείται ότι λάδωσε εκατοντάδες υψηλόβαθμους κινέζους αξιωματούχους.

Η δική του, ξεκίνησε σήμερα. Ο κινέζος λαθρέμπορος που κατηγορείται ως ο εγκέφαλος μιας κολοσσιαίας επιχείρησης λαθρεμπορίου στη νοτιοανατολική πόλη Σιαμέν τη δεκαετία του 1990, επέστρεψε πριν μερικές εβδομάδες στο Πεκίνο, αφού νωρίτερα τον είχαν απελάσει οι αρχές του Καναδά, όπου διέμενε μόνιμα.

Η υπόθεση, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στην Κίνα εδώ και δεκαετίες, αποτελούσε από το 1999, που ξεσκεπάστηκε, ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα για την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Στο δίκτυο του, συμμετείχαν σχεδόν 600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ανώτεροι αξιωματούχοι που «λαδώνονταν» για να κάνουν τα «στραβά μάτια», ενώ άλλοι 300 εχουν ήδη τιμωρηθεί, εκ των οι δυο με θάνατο κι άλλοι 11 με ισόβια δεσμά!

«Ακόμη και τρεις φορές η θανατική ποινή δεν είναι αρκετή τιμωρία για όσα διέπραξε ο Λάι», είχε πει ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ζου Ρονγκί. Ωστόσο, είναι πολλοί κι αυτοί που δεν βλέπουν με τόση απέχθεια τον κινέζο δισεκατομμυριούχο, υποστηρίζοντας πως έχει προσφέρει πολλά στην πόλη του, Σιαμέν. Μάλιστα, είχε φροντίσει να αγοράσει τόσο μια ποδοσφαιρική ομάδα, όσο και να χτίσει εκεί ένα ακριβές αντίγραφο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου.

Μετά την αποκάλυψη της εγκληματικής του δράσης, αναγκάστηκε να πάρει την οικογένεια του και να μετακομίσει μόνιμα στο Βανκούβερ του Καναδά, ζητώντας πολιτικό άσυλο και λέγοντας πως ο διωγμός που υφίστατο από τις Κινεζικές αρχές είχε «πολιτικά κίνητρα».

Ωστόσο, πριν λίγες εβδομάδες, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά έδωσε το «πράσινο φως», απορρίπτοντας τα επιχειρήματα του Σανγκσίνγκ, ότι αν επιστρέψει στην πατρίδα του μπορεί να υποστεί βασανιστήρια ή να εκτελεστεί.

Οι κινεζικές δικαστικές Αρχές δήλωσαν πως ο κατηγορούμενος θα τύχει μιας δίκαιης δίκης και πως, τόσο αυτός, όσο κι ο συνήγορος του, έχουν πλήρη πρόσβαση σε όσα αρχεία θελήσουν να μελετήσουν για την υπόθεσή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ