Η περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, τον Εθνικό Κήπο, αλλά και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχουν κατακλυστεί από εξωτικούς παπαγάλους.
Αν και οι πρώτοι παπαγάλοι εμφανίστηκαν στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, μόνο τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση στον πληθυσμό τους. Το iefimerida κατέγραψε εικόνες με παπαγάλους να πετούν στην Ηρώδου Αττικού, στο Άλσος της Χωροφυλακής στη λεωφόρο Μεσογείων αλλά και γύρω από το Μέγαρο Μουσικής και τον Ευαγγελισμό.
Αποτέλεσμα τυχαίας απελευθέρωσης
Όπως εξηγεί στο iefimerida ο συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Λευτέρης Σταύρακας, στην Αθήνα εντοπίζονται κυρίως δυο είδη παπαγάλων: Ο πράσινος παπαγάλος και ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος ή μυοψιττακός. Ο πρώτος προέρχεται από την Ασία και ο δεύτερος από τον Αμαζόνιο της Νοτίου Αμερικής. Ωστόσο, υπάρχει και ένα τρίτο είδος, ο αλεξανδρινός, τον οποίον εντοπίζουμε όμως, μόνο στο Πάρκο Τρίτση.
«Ο πράσινος παπαγάλος είναι αρχαιότερος σε παρουσία. Εμφανίστηκε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα και έχει δημιουργήσει αποικίες σε όλη την πρωτεύουσα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Έχουν επεκταθεί, πετάνε και στον Λυκαβηττό, όπου πριν δεν υπήρχαν. Έχουν βρει ιδανικές συνθήκες και αναπαράγονται. Στον Εθνικό Κήπο τώρα υπάρχει μεγάλη αποικία, ενώ βρίσκουμε και στα βόρεια προάστια, όπως στη Φιλοθέη».
Όπως επισημαίνει ο κ. Σταύρακας, οι μικρόσωμοι πράσινοι παπαγάλοι, ασφαλώς και δεν έφθασαν στην Αθήνα πετώντας από τη Νότιο Αμερική. Αναπαράχθηκαν λόγω του ιδανικού κλίματος της Αθήνας, μετά από μια τυχαία απελευθέρωση.
«Υπήρχε ένας αστικός μύθος ο οποίος επιβεβαιώθηκε. Οι πρώτοι παπαγάλοι που βρέθηκαν στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας απελευθέρωσης, επειδή ένα κοντέινερ στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού, είχε πέσει και άνοιξαν τα κλουβιά. Τα πουλιά ήταν άγρια και έφυγαν. Οι πρώτες αποικίες λοιπόν, δημιουργήθηκαν στα νότια προάστια. Έκτοτε έγινε αναπαραγωγή σε όλη την Αθήνα. Στη συνέχεια βέβαια, υπήρξαν και άλλες τυχαίες απελευθερώσεις από κλουβιά. Οι παπαγάλοι είναι κοινωνικά πουλιά, θέλουν παρέα, αν τα βάλεις σε ένα κλουβί αρχίσουν και φωνάζουν, συνεπώς κάποιοι ιδιώτες τα απελευθέρωναν», δηλώνει ο κ. Σταύρακας.
Οι παπαγάλοι του… Μαξίμου
Στα δέντρα που βρίσκονται μέσα στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκουν καταφύγιο πολλοί από τους γκριζοπρόσωπους παπαγάλους, που έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία μέσα στον Εθνικό Κήπο. Συνήθως, στον πολιτικό διάλογο γίνεται λόγος για τα “παπαγαλάκια” του Μαξίμου. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι παπαγάλοι είναι αληθινοί και πολλές φορές πετούν μπροστά ακόμη και από το παράθυρο του πρωθυπουργού. Πολλοί τουρίστες ή περαστικοί που περνούν από την Ηρώδου Αττικού ακούνε πρώτα τις φωνές των παπαγάλων και στην συνέχεια τους παρατηρούν να πετούν.
«Ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος κάνει παρέα και με τα περιστέρια. Εκείνος βρίσκει την τροφή του στο έδαφος, για αυτό τον βλέπουμε μαζί με τα περιστέρια. Εκείνος ξεκίνησε από το Άλσος της Χωροφυλακής στη Μεσογείων. Εκεί είχαν απελευθερώσει παπαγάλους από εκείνο το σημείο, δημιουργώντας τον πρώτο ελεύθερο πληθυσμό την δεκαετία του ενενήντα», δηλώνει ο Λευτέρης Σταύρακας συνεργάτης Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και προσθέτει:
«Οι παπαγάλοι που βρίσκονται στην Ηρώδου Αττικού είναι και από τα δυο είδη. Τους γκριζοπρόσωπους τους βλέπουμε πιο εύκολα γιατί κατεβαίνουν στο έδαφος να φάνε και φτιάχνουν μεγάλες φωλιές. Για αυτό μαζεύουν ξυλαράκια για να τα πάνε στα πεύκα. Ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος είναι από τον Αμαζόνιο της Νοτίου Αμερικής. Από τον Εθνικό Κήπο πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο επειδή υπάρχει και εκεί αρκετό πράσινο. Τα δέντρα στην περιοχή, πεύκα κυρίως, είναι ψηλά και εκεί φτιάχνουν τις φωλιές τους, είναι μεγάλες, σαν πολυκατοικίες. Επίσης φθάνουν μέχρι το Πάρκο Ελευθερίας και στον Ευαγγελισμό, κινούνται αρκετά».