«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δύο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Αυτό είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, στέλνοντας μηνύματα προς την ΠΓΔΜ σε περίπτωση που δεν την ψηφίσουν, αλλά και εμμέσως προς τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος από τις ΗΠΑ μίλησε για plan B στο Σκοπιανό.
«Αν οι γείτονές μας απορρίψουν τη συμφωνία, πρέπει να γνωρίζουν -και θα το πω με ειλικρίνεια- ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».
Ο κ. Τσίπρας είπε επίση ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη ΔΕΘ. Το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, διότι «τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα...», συνέχισε.
Η νομοθέτηση των μέτρων «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο... Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του "τέταρτου μνημονίου" που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», είπε χαρακτηριστικά.
«Να δουλεύουμε περισσότερο, να μιλάμε λιγότερο»
«Καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, όταν πρέπει να μιλήσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, μία φράση που ερμηνεύεται ως αιχμή για τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».
«Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες», ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Ας κάνει πρόταση δυσπιστίας ο Μητσοτάκης»
«Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει», συνέχισε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας, προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
«Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», τόνισε.
«Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων, διότι η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα, ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με το διαρκή αγώνα, τη μάχη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση» είπε ο πρωθυπουργός. «Αποδείξαμε ότι αυτό που φαινόταν κάποτε ουτοπία, να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, ήταν τελικά εφικτό. Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία. Και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα. Με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία».
Εκλογές
Για τις τρεις μεγάλες, κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα καθορίσουν τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και τις οποίες έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε:
Για τις ευρωεκλογές: Είναι μια μάχη ταυτοτικού χαρακτήρα, για την Ευρώπη και το μέλλον της, καθώς ένα κομμάτι της δεξιάς επιμένει μονότονα να υπερασπίζεται πολιτικές που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τη συνοχή και την πορεία της Ένωσης και της Ευρωζώνης και ένα άλλο τμήμα της προσδένεται στο άρμα της ακροδεξιάς. «Η περίπτωση της Ελληνικής Δεξιάς είναι εξέχουσα. Καθώς στη ΝΔ, συμβαίνουν και τα δύο μαζί» το δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού.
«Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν. Δηλαδή, η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη φρούριο, που βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς τη διάλυση της» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν στη Μαδρίτη ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εκτίμησε «ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Η απλή αναλογική βάζει τέλος στη μονοκρατορία του ενός» σημείωσε ο πρωθυπουργός θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
1.Να συγκροτήσουμε και να στηρίξουμε συνδυασμούς και υποψηφίους με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο.
2. Να αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ανθρώπους έντιμους, με γνώση, έργο και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
«Όσον αφορά τις Περιφέρειες, μέσα στο Νοέμβρη θα καταλήξουμε μετά από σχετική συνεδρίαση και της ΚΕ στους υποψηφίους που θα στηρίξουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Για τις εθνικές εκλογές: Καταλήγοντας, έθεσε σειρά ζητημάτων ως προς τα διλήμματα των εθνικών εκλογών λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι πολίτες θα απατήσουν εάν επιθυμούν «την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα».