Στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επετειακή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων των κομμάτων, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Αττικής και των στρατιωτικών Αρχών.
Ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σημείωσε ότι το νόημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό, όχι υλικό». «Οφείλει το γερμανικό κράτος να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα κλείσει οριστικά το τραύμα της Κατοχής και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Είναι η ύστατη δικαίωση που χρωστάμε στα θύματα της Κατοχής και σε όσους αγωνίστηκαν για να μπει τέλος στο ναζιστικό σκοτάδι» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η αποπληρωμή του γερμανικού χρέους είναι πιο επιτακτική σήμερα, που ο φασισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Είναι ντροπή για μία χώρα που υπέστη τόσα δεινά από τους ναζί, να έχει ένα ναζιστικό κόμμα στη Βουλή. Είναι προσβολή της μνήμης όλων όσοι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για να ηττηθεί το τέρας του ναζισμού» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη «απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο να υψώσουμε τείχος, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας».
Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν οι αγώνες και οι αιματηρές θυσίες του λαού, που έφεραν την απελευθέρωση, συμπληρώνοντας πως σήμερα έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς του τραγικού και συνάμα ηρωικού παρελθόντος του λαού μας.
Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «η Αθήνα τιμά και γιορτάζει το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας».
Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε ότι στη σημερινή εποχή «πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά τα παραδείγματα δημοκρατικών καθεστώτων, που σταδιακά διολισθαίνουν προς τον αυταρχισμό, μέσα από μία βαθμιαία εξασθένιση θεμελιωδών δημοκρατικών θεσμών, όπως είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών, και η ελευθερία του λόγου των πολιτών αλλά και, πολύ συχνά, πλέον, του Τύπου».
Όπως υπογράμμισε, σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αποδυναμώσουν αυτούς τους θεσμούς «που εγγυώνται την πολιτική ελευθερία».
Η σημερινή εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», που βρίσκονται σε εξέλιξη από την 1η έως και τις 29 Οκτωβρίου, για την ανάδειξη της επετείου της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας στις 12 Οκτωβρίου 1944.