Αιχμή του δόρατος της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διεξάγεται στη Βουλή, αποτέλεσε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αποδέσμευση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
«Ντροπή» τη χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.«Αυτή η τροπολογία θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον λαό. Δυστυχώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν μυαλό και εξακολουθούν να προκαλούν την κοινωνία. Την ίδια στιγμή που εξαθλιώνετε με την πολιτική σας τους πολίτες, χαρίζετε δάνεια 250 εκ. ευρώ των κομμάτων από τις τράπεζες» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Το ΛΑΟΣ από την πλευρά του προανήγγειλε ότι θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου κάθε βουλευτής να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη του.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, όμως, αποτέλεσε και αφορμή επίκρισης του τρόπου που που προχώρησε η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.Η πλειοψηφία των ομιλητών επεσήμανε ότι προχώρησε χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι πόροι.
Ωστόσο και η πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αλλά και των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναγνώρισαν ότι οι προωθούμενες διατάξεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση επιχειρούν να διορθώσουν ατέλειες του Καλλικράτη.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης εξήγησε ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιδιώκουν την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει ο Καλλικράτης.
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Γρηγόρης Αποστολάκος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έκανε διεξοδικό διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς. Ωστόσο, κατήγγειλε ότι ο Καλλικράτης θεσμοθετήθηκε με προχειρότητα και σε λανθασμένη χρονική στιγμή, καθώς είχε ξεσπάσει ήδη η οικονομική κρίση που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει, εκτιμώντας ότι από τον Ιούνιο έρχονται πιο άγρια μέτρα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Ζιώγας κατήγγειλε, επίσης, ότι θεσμοθετούνται διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των έργων που προχωρούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα, ενώ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας κατήγγειλε ότι η Ε.Ε. προωθεί νέο, πιο σκληρό σχέδιο στην αναζήτηση φθηνών εργαζομένων.
Ούτε και ο ΛΑΟΣ ψηφίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κυρίως για το κομμάτι που αναφέρεται στη δυνατότητα απασχόλησης μεταναστών από τρίτες χώρες με υψηλή εξειδίκευση, αλλά και για την τροπολογία που αφορά την τακτική κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει ως απαράδεκτη στις Βρυξέλλες την οδηγία για τη μπλε κάρτα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο και πρέπει άμεσα να απελαθούν οι λαθρομετανάστες.
Αντιθέτως, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης είπε ότι το νομοσχέδιο μιλά για την περιφερειακή ανασυγκρότηση ενός κράτους που είναι πληγωμένο, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Αναφέρθηκε, όμως, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και διερωτήθηκε «πού να είναι σήμερα άραγε οι μικροί πρωθυπουργοί της Περιφέρειας που θα είχαν θέση με τον Καλλικράτη».
Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διότι, όπως είπε η ειδική αγορήτρια Μίκα Ιατρίδη, προσπαθεί να διορθώσει τις ατέλειες του Καλλικράτη με τρόπο που δεν είναι επαρκής. «Είναι σα να κινδυνεύει να πέσει το σπίτι σου και αντί να ενισχύσεις τα θεμέλια, κοιτάς απλώς κάποιες ατέλειες» είπε η βουλευτής ενώ, αναφερόμενη στις διατάξεις για τη μπλε κάρτα, αναγνώρισε ότι πρέπει να ενσωματωθεί. Προειδοποίησε, όμως, ότι το μεταναστευτικό είναι πλέον σαν την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.