Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 και πλέον μηνών σήμερα μετά τις χθεσινές απώλειες της Wall Street, που ήταν οι χειρότερες εδώ και οκτώ μήνες και προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις παγκοσμίως πλήττοντας και την Ασία.
Οι απώλειες στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο ήδη πλησίαζαν το 2% στην αρχή των συναλλαγών, αν και η εικόνα δεν ήταν τόσο δραματική όσο η συνεδρίαση στην Ασία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 3,6%, έχοντας ήδη υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Οι βασικοί δείκτες στην Κίνα σημείωσαν πτώση άνω του 5%. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης MSCI για 24 χώρες αναδυόμενων αγορών κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τις αρχές του 2016.
«Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ένα μαζικό ξεπούλημα, με τις ανησυχίες για το πόσο πολύ θα αυξηθούν οι αποδόσεις, τις προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη συνεχιζόμενη εμπορική ένταση να δημιουργούν αβεβαιότητα», σχολίασαν αναλυτές της ANZ.
Οι μαζικές ρευστοποιήσεις, που σημειώθηκαν ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν «εξαιρετικά υψηλές», είχαν ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν εκατοντάδες δισεκ. δολάρια πλούτου παγκοσμίως.
Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με βουτιά 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Μάρτιο. Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX έχασε περίπου 207 δισεκ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία υποχωρώντας 3,5%.
Η πτώση της Σανγκάης ήταν η σοβαρότερη από τον Φεβρουάριο του 2016 και έφερε τη χρηματιστηριακή αγορά στο χαμηλότερο επίπεδό της από τα τέλη του 2014. Οι μετοχές στην Ταϊβάν επλήγησαν ακόμα σφοδρότερα, υποχωρώντας 6,3%. Ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε κατά 3,8%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1550 δολάριο από το χαμηλό του 1,1429 δολάριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το δολάριο υποχώρησε στα 112,17 γεν από το υψηλό επίπεδο του 114,54 της περασμένης εβδομάδας.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων
Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων σήμερα, οδηγώντας πτωτικά τις αποδόσεις, καθώς ο αντίκτυπος από το βίαιο ξεπούλημα στη Wall Street γίνεται αισθητός στις διεθνείς αγορές.
Οι ιταλικές αποδόσεις ήταν λίγο υψηλότερες ενόψει μιας σειράς δημοπρασιών, καθώς οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα χρέους της χώρας υπό το φως του σχεδίου της για τον προϋπολογισμό και την πρόσφατη αύξηση στο κόστος δανεισμού.
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά χθες, με τον S&P 500 και τον Dow να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 8 Φεβρουαρίου, οδηγώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει τη Federal Reserve.
Η βουτιά αυτή έστρεψε τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη ήταν από 4 έως 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,49% πριν διαμορφωθούν γύρω στο 0,51%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων υποχώρησαν νωρίτερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,15%, υποχωρώντας από το υψηλό 7 ετών που σημείωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Στην Ιταλία οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,70% ενώ των 5ετών σημείωσαν άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,92%.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς διευρύνθηκε έως και τις 315 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επίπεδο υπερδιπλάσιο αυτού που ήταν τον Απρίλιο. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους στόχους για το έλλειμμα ακόμα κι αν το spread διευρυνθεί στις 400 μονάδες βάσης. Σήμερα αυξήθηκε και πάλι στις 303 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων να αυξάνονται κατά 3 μονάδες βάσης.