Ξέρεις ότι περίπου 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα; Ότι σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό αυξάνει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού από κύηση σε κύηση; Ότι υπάρχει πιθανότητα 30% επανεμφάνισης της επιπλοκής αυτής σε έγκυο με ιστορικό πρόωρου τοκετού κι ότι η πιθανότητα αυξάνει σε 60% σε μία τρίτη κύηση, εάν έχουν προηγηθεί δύο πρόωροι τοκετοί;
Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, διότι συνδέεται με σοβαρές εμβρυϊκές επιπλοκές και αυξημένη νεογνική θνησιμότητα. Τα πρόωρα νεογνά χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ειδικές μονάδες εντατικής παρακολούθησης. Οι επιπτώσεις στη σωματική και στη νοητική εξέλιξή τους εξαρτώνται από τον βαθμό της προωρότητας και από τις τυχόν επιπλοκές που θα παρουσιασθούν κατά τη νοσηλεία στις ειδικές μονάδες. Μέχρι τώρα σε επίπεδο πρόληψης δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα σημαντικά βήματα. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, ενισχύει τις ελπίδες για καλύτερη πρόληψη.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, στο Σικάγο των ΗΠΑ, έδειξε ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί το ρίσκο πρόωρου τοκετού. Ένα σημάδι που δείχνει ότι μία έγκυος γυναίκα μπορεί να γεννήσει πρόωρα είναι το μήκος τραχήλου της μήτρας, το οποίο μειώνεται σε περιπτώσεις που επέρχεται πρόωρος τοκετός. Οι ερευνητές, όμως, διαπίστωσαν υπερηχογραφικά - σε μικροσκοπικό επίπεδο - ανίχνευση αλλαγών του κολλαγόνου στον τράχηλο, πριν ακόμα παρουσιάσει μείωση το μήκος του τραχήλου στις γυναίκες εκείνες, που είχαν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Πριν μικρύνει το μήκος του τραχήλου, το κολλαγόνο αναδομείται και η μικροσκοπική σύσταση του τραχήλου αλλάζει. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι της έρευνας - δρώντας προληπτικά – μελετούν πώς η χορήγηση προγεστερόνης – που είναι μια φυσική ορμόνη - μπορεί να δράσει, για να αποτρέψει έναν πρόωρο τοκετό, καθώς είναι γνωστό ότι μπορεί να μειώσει τα περιστατικά πρόωρου τοκετού στο 40% των περιπτώσεων. Αυτό που μένει, όμως, να ερευνηθεί και να αποδειχθεί είναι γιατί δε λειτουργεί και στο υπόλοιπο 60% των εγκύων.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα) και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διαβάστε περισσότερα), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας εξηγεί: «Ως πρόωρος τοκετός (διαβάστε περισσότερα) χαρακτηρίζεται ο τοκετός, ο οποίος συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Η εμπειρία μας λέει ότι όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η πιθανότητα πρόωρου τοκετού τόσο καλύτερα μπορεί να δράσει προληπτικά για την αποτροπή του.
Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ο πρόωρος τοκετός. Μια ασφαλής μέθοδος πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού - σε κάποιες περιπτώσεις - αποτελεί η μέτρηση με υπερηχογράφημα του μήκους του τραχήλου, που γίνεται διακολπικά, περίπου την 21η – 22η εβδομάδα της κυήσεως. Η εν λόγω έρευνα, όμως, πιθανόν να οδηγήσει σε μία μέθοδο που θα προβλέπει το ενδεχόμενο πρόωρο τοκετό μερικές βδομάδες νωρίτερα, δηλαδή μεταξύ της 17ης και 20ης εβδομάδας. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και είναι πολύ σημαντικό, αφού θα μας έδινε τη δυνατότητα για ακόμα πιο έγκαιρες παρεμβάσεις και θεραπείες, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον πρόωρο τοκετό ή να βελτιώσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης, τόσο για τη μητέρα όσο κυρίως και για το ίδιο το μωρό. Όσον αφορά την πρόληψη του πρόωρου τοκετού, αυτή συνίσταται σε προσπάθεια αναστολής των συσπάσεων της μήτρας με τη χορήγηση διαφόρων φαρμακευτικών τοκολυτικών σκευασμάτων».
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τοκετό και για θέματα εγκυμοσύνης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242