Σοκ έχει προκαλέσει σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ η απόφαση του στρατηγού Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές του Ιουνίου.
Με την αποχώρησή του από την εκλογική κούρσα ο Σουλεϊμάν αφήνει στην ουσία την ηγεσία της χώρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σύμφωνα με μυστικές εκθέσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου η δημοτικότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι «ασταμάτητη», προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πορεία της Αιγύπτου στην μετά-Μουμπάρακ εποχή.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο βρέθηκε μπροστά σε δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να ανακηρύξουν τον Σουλεϊμάν υποψήφιο στηρίζοντας τον με κάθε μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η εναλλακτική ήταν να κάνουν πίσω και να αφήσουν τον Χαιτρε Ελ Σατέρ να αναλάβει την προεδρία με την ελπίδα ότι οι νέοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν τους αμέσως επόμενους μήνες να ελέγξουν την κατάσταση.
Ωστόσο πολλοί στρατιωτικοί επεσήμαναν ότι είναι τέτοια η διείσδυση του πολιτικού Ισλάμ που είναι απίθανο να υπάρξει ένα Στρατιωτικό Συμβούλιο που δεν θα έχει σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ήδη είναι σε γνώση του Συμβουλίου τουλάχιστον πέντε με έξι αξιωματικοί που έχουν διασυνδέσεις με την αδελφότητα.
Αυτό ήταν και το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του στρατηγού Σουλεϊμάν, η οποία όμως θορύβησε τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι δεν θεωρούν την απόφαση οριστική, το Τελ Αβίβ ανησυχεί καθώς φοβάται την παράδοση της Αιγύπτου στις ισλαμικές δυνάμεις.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Αίγυπτος είναι η μόνη αραβική χώρα που αναγνωρίζει το Ισραήλ σαν κράτος, μετά τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1978, οπότε και το Ισραήλ επέστρεψε στην Αίγυπτο ως αντάλλαγμα τη χερσόνησο του Σινά, την οποία είχε καταλάβει κατά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε ότι αφορά την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την επανέναρξη των συνομιλιών με το Κάιρο για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Αίγυπτος είχε στηρίξει τις τουρκικές θέσεις περί μη ύπαρξης υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και είχε καλέσει Άγκυρα και Λευκωσία να ρυθμίσουν τις μεταξύ τους οικονομικές ζώνες.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως μια ισλαμική κυβέρνηση στην Αίγυπτο θα είναι πιο φιλική στο ισλαμικό AKP του Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Τουρκία επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων της με την Αίγυπτο ως αντίβαρο στον άξονα που δημιουργούν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.