Λήγει σε λίγες ώρες το «τελεσίγραφο» που είχε θέσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να βάλει λουκέτο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι είχαν γνωμοδοτήσει πως ο χώρος του ΚΥΤ στη Μόρια, όπου στοιβάζονταν περίπου 9.000 άτομα, είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων είχε επισημανθεί πως από τον καταυλισμό ξεχειλίζουν λύματα και ακαθαρσίες. Η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου είχε δώσει προθεσμία 30 ημερών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να αποκαταστήσει τα προβλήματα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας είχε αντιδράσει έντονα, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα, καθώς «η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να εμπίπτει στην ευθύνη της Περιφέρειας».
Καλογήρου: «Ακολουθούμε τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος»
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Βίτσα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου εμμένει στην απόφαση της να παρέμβει στη Μόρια, αν κατά τον νέο έλεγχο που θα διενεργηθεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας τις επόμενες ώρες, διαπιστωθεί πως οι συνθήκες υγιεινής παραμένουν ακατάλληλες. Μιλώντας στο iefimerida η κ. Καλογήρου υποστηρίζει με νόημα πως η Περιφέρεια θα εφαρμόσει τον νόμο. «Εμείς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις υποχρεώσεις μας. Ενεργούμε όπως έχουμε υποχρέωση, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες μας. Οδηγός των αποφάσεων μας είναι ο νόμος. Υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες ορίζονται από τον νόμο. Αυτές τις διαδικασίες ακολουθούμε», δηλώνει η κ. Καλογήρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αύριο το πρωί ειδικό κλιμάκιο από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Λέσβου θα πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία στον καταυλισμό της Μόριας, όπου αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαβιούν 7.352 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα είναι για 3.000 άτομα. Επισημαίνεται ότι σε όλο το νησί βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 9.500 άνθρωποι, ενώ καθημερινά καταγράφονται νέες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια. Παρ’ ότι τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εφαρμόζει πρόγραμμα αποσυμφόρησης της Μόριας, με μεταφορές προσφύγων σε δομές στην ενδοχώρα, η κατάσταση στον καταυλισμό παραμένει τραγική, καθώς ο υπεράριθμος πληθυσμός διαβιεί σε απάνθρωπες συνθήκες. Ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθούν άμεσα από τη δομή όλες οι ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κατά την αυτοψία που θα γίνει αύριο, διαπιστωθεί πως οι συνθήκες είναι ακατάλληλες, τότε η Περιφέρεια θα κινήσει διαδικασίες για να σφραγίσει τον καταυλισμό, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.
Συναγερμός για τζιχαντιστές
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς φθάνουν συνεχώς πληροφορίες για πιθανή άφιξη στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές τζιχαντιστών από τη Συρία. Μάλιστα, υπάρχει φόβος πως αρκετοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο και στη Σάμο, όπου λόγω του υπερπληθυσμού δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρξει πλήρης καταγραφή και ξεκάθαρη εικόνα για την προέλευση των μεταναστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους, ώστε μέσω ειδικής διαδικασίας -που έτσι και αλλιώς ακολουθείται- με ερωτήσεις, με πληροφορίες, αλλά και με έλεγχο των κινητών τηλεφώνων για εικόνες και βίντεο, όπου χρειαστεί, να διαπιστώνεται αν κάποιος από τους μετανάστες, που βρίσκονται στους καταυλισμούς, σχετίζεται με τη δράση των τζιχαντιστών. Μάλιστα, έχουν δοθεί οδηγίες και από ευρωπαϊκές υπηρεσίες, καθώς υπάρχει ο φόβος τζιχαντιστές, κυρίως μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, να καταλήξουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.