Παγωμάρα έπεσε στην Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ΠΓΔΜ.
Ο υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με δική του εθνική γραμμή και πρότεινε την δημιουργία αμυντικού τόξου με την ΠΓΔΜ, χωρίς αλλαγή ονόματος.
Μόλις οι δηλώσεις του έγιναν γνωστές, το Μέγαρο Μαξίμου «άδειασε» τον κυβερνητικό εταίρο για τα περί εναλλακτικού σχεδίου στα Βαλκάνια, διαμηνύοντας οτι δεν υπάρχει τίποτε άλλο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
«Αδειασμα» και από Κατρούγκαλο
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο που «άδειασε» τον υπουργό Άμυνας, φανερώνοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό του Μαξίμου για τα όσα είπε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος.
Είναι προφανές ότι ο Πάνος Καμμένος για άλλη μια φορά πάει κόντρα στην κεντρική γραμμή και φέρνει σε δεινή θέση τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο news247, όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με νόημα: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.
«Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του», είχε πει στις αρχές του μήνα ο κ. Κοτζιάς.
Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ΥΠΕΞ είχε πετάξει το γάντι στον Πάνο Καμμένο αναφορικά με τις απειλές των ΑΝΕΛ ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Χαρακτηριστικά, είχε πει: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».
Το... κερασάκι στην τούρτα, τέλος, ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το κόμμα του να υπερψηφίσει πρότασης μομφής (σε περίπτωση που καταθέσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ), καταδεικνύοντας έτσι τη βούληση των ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Το plan B Καμμένου για την ΠΓΔΜ
Ας σημειωθεί ότι οι φωτιές άναψαν από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ. «Η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση στη Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Κουμουτσάκος: Πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τη διγλωσσία της κυβέρνησης στο Σκοπιανό σχιζοφρένεια:
«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια... δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μη δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».