Το European Lab είναι μια επαγγελματική πλατφόρμα αφιερωμένη στον πολιτισμό του αύριο και την κρίσιμη τοποθέτησή του στο μέλλον των ευρωπαϊκών μας δημοκρατιών.
Απευθύνεται σε δημιουργούς, φιλότεχνους, στοχαστές, επαγγελματίες του πολιτισμού όλων των ηλικιών που επιθυμούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες.
Το φόρουμ European Lab, που από την ίδρυσή του το 2011 έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες με μεγάλη επιτυχία, θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2018, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Arty Farty και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και καλεί για δύο μέρες τους νέους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτιστικούς φορείς να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, εργαστήρια, πλατό media, σε ένα πλαίσιο που εμπνέει την ανταλλαγή σχετικά με το μέλλον του πολιτισμού.
Στόχος του είναι να δημιουργήσει δεσμούς για να αναδείξει την Ευρώπη του πολιτισμού, που αναδύεται μέσα από πολλαπλές επιτόπιες εμπειρίες. Το φόρουμ στους Δελφούς δίνει φωνή σε υπαρκτές εναλλακτικές πρωτοβουλίες και αναζητάει τις δυνατότητές τους για κοινωνικό μετασχηματισμό. Εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάδειξη της κοινωνικό-πολιτιστικής παραγωγής της Ελλάδας, μέσω συλλογικών δυναμικών και νήσων δημιουργικής αντίστασης.
Διάφοροι φορείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσκλήθηκαν από το Teatroskop, ένα επαγγελματικό δίκτυο αφιερωμένο στις τέχνες του θεάματος, και θα μιλήσουν για την εμπειρία τους σχετικά με την πολιτική δύναμη της τέχνης, όπως και για τη ζωτικότητα των διαπολιτισμικών πρακτικών στα Βαλκάνια.
Ποιες είναι οι κοινές δυναμικές για μια Ευρώπη του πολιτισμού; Πώς να προωθήσουμε τη δικτύωση και τη διεθνή ανάπτυξη νέων επαγγελματιών στον τομέα αυτόν;
Πώς να δοθεί ώθηση σε έναν τόπο -μια περιοχή, μια χώρα, μια επικράτεια- μέσω του πολιτισμού; Με την επανεργοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων; Με τη χαρτογράφηση πολιτιστικών δράσεων και τόπων, δημιουργώντας ένα διάλογο μεταξύ δημιουργίας και αστικής κληρονομιάς;
Πώς να ανοίξουμε νέους χώρους δημιουργίας και συζήτησης, με ποιο οικονομικό μοντέλο και για ποιο κοινωνικό έργο;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν με το κοινό, μόλις λίγους μήνες μακριά από μια ευρωπαϊκή εκλογή, ιδιαίτερα αποφασιστική για το μέλλον μας.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών, έχουν επιβεβαιώσει τη παρουσία τους οι :
-Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του « Εleusis21 Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης»,
-Αλέξανδρος Μυστριώτης, καλλιτέχνης,
-Μαρία-Λουίζα Λαοπόδη, υπεύθυνη του προγράμματος START στην Ελλάδα για το Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη,
-Thomas Porcher, Γάλλος οικονομολόγος και δοκιμιογράφος,
-Frédéric Worms, καθηγητής φιλοσοφίας και διευθυντής του Διεθνούς κέντρου μελέτης της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας (CIEPFC) στην École Normale Supérieure του Παρισιού,
-Saša Božić, Διευθυντής του Dubrovnik Summer Festival (Κροατία),
-Laurent Geslin, αρχισυντάκτης της Courrier des Balkans,
-Olof Van Winden, ιδρυτής και διευθυντής του φεστιβάλ TodaysArt της Χάγης (Ολλανδία) …