Η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό και το χθεσινό σφυροκόπημα στο χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες, προκαλεί... ρίγη αγωνίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αντικρούσουν τις ανησυχίες των επενδυτών και των εκπροσώπων των αγορών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που πραγματοποιεί περιοδεία στις Ασιατικές αγορές (σε συνέχεια των αποστολών του σε Λονδίνο και ΗΠΑ) και θα βρεθεί σήμερα στη Σιγκαπούρη, θα επιχειρήσει να δώσει πειστικές απαντήσεις στον απόηχο των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί.
Επί ελληνικού εδάφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να καθησυχάσει. Χαρακτήρισε (real fm) λογικές τις χρηματιστηριακές αυξομειώσεις , ενώ για ακόμη μια φορά διαβεβαίωσε ότι τα «θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών δεν αντιστοιχούν με τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο και την πτώση των μετοχών των τραπεζών».
Ελπίζουν σε βελτίωση μετά την αναβάθμιση της Fitch
Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «συγκυριακή την κατάσταση που διαμορφώθηκε» και εκτιμούν ότι το κλίμα θα βελτιωθεί μετά και την χθεσινή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch.
Στο «μικροσκόπιο» οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς
Παρά το γεγονός, βεβαίως, ότι στην κυβέρνηση δημοσίως επιμένουν ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών για τα επόμενα δύο χρόνια με το μαξιλάρι ρευστότητας από τον ΕSM, παρακολουθούν κατά πληροφορίες του iefimerida πολύ στενά τις διακυμάνσεις του ελληνικού ομολόγου.
Ενώ αποδίδουν την άνοδο των αποδόσεών του στην αναταραχή που προκαλεί στις διεθνείς αγορές η κρίση στις σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών και ευελπιστούν ότι η κρίση αυτή δεν θα πάρει χαρακτήρα ανοικτής σύγκρουσης. Πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες αναταράξεις και νέο κύμα αύξησης των αποδόσεων και τελικά να συμπαρασύρει το ίδιο το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία!
Διμέτωπος κατά Στουρνάρα-Μητσοτάκη
Τέλος, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν στα ύψη, καθώς μετά τις κατηγορίες Μητσοτάκη ότι η χώρα πληρώνει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσει οργισμένη απάντηση από το Μαξίμου.
Απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «σενάρια καταστροφής» προκειμένου να «στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη». Ενώ έκαναν λόγο για limit up ανευθυνότητας.
Νωρίτερα, τα «πυρά» τους έστρεψαν στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» ότι πολιτικολογεί. Επιρρίπτοντας του παράλληλα ευθύνη για τα περί πιστοληπτικής γραμμής και λέγοντας ότι «ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά».