Ελλάδα 2015: Ένας παράδεισος επενδύσεων, αλλά εκτός Ευρωζώνης - iefimerida.gr

Ελλάδα 2015: Ένας παράδεισος επενδύσεων, αλλά εκτός Ευρωζώνης

ΕΛλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δικό του σενάριο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας δίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Στήβεν Κίνγκ, ο οποίος υποστηρίζει πως μέχρι το 2015, η χώρα μας θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος, ενώ θα κοιτά με ικανοποίηση τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, όλοι όσοι τώρα υποτιμούν και είναι απελπισμένοι με την πορεία της οικονομίας μας, το 2015 θα μας θεωρούν ως μία «ελληνική τίργι».

Ο Στήβεν Κίνγκ, παρουσιάζει ένα φανταστικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα είναι όχι μόνο σε ανάκαμψη, αλλά και μία από τις οικονομίες που θα είναι «χρυσός» για επενδύσεις.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, το ελληνικό χρηματιστήριο που το 2007 είχε υποχωρήσει κατά 90%, μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, θα έχει κάνει μία εντυπωσιακή ανοδική στροφή, και τα επιτόκια δανεισμού δεν θα έχουν καμμία σχέση με των υπολοίπων P.IG.S, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα.

Όπως είναι λογικό, -λέει ο οικονομλόγως- λόγω της εξόδου από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα έχει διακόψει τις επαφές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα έχει στραφεί για συμμάχους στην Ρωσία και την Κίνα, βρίσκοντας εκεί πηγές οικονομικής στήριξης, αποτελώντας για αυτά τα έθνη έναν παράδεισο για επενδύσεις.

«Η απόφαση της Αθήνας να φύγει από την ευρωζώνη - και την ΕΕ - είχε γίνει με βαριά καρδιά», υποστηρίζει ο κ. Κινγκ. «Οι Έλληνες ήθελαν να είναι μέρος της Ευρώπης, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής ερήμωσης γίνονταν όλο και περισσότερο αισθητές. Αρχικά, η εισαγωγή της «νέας δραχμής» έμοιαζε με καταστροφή.

Οι Έλληνες είχαν αποσύρει όλα τους τα χρήματα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την υποτίμηση των καταθέσεων τους, καθώς το νέο νόμισμα έχασε άμεσα το ήμισυ της αξίας του έναντι του ευρώ.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε και η τραπεζική κρίση ολοένα και επιδεινωνόταν. Ωστόσο, με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων, μετατρέπεται σταδιακά σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Όμως, μέσα σε λίγους μήνες, η οικονομική κατάρρευση είχε ανακοπεί. Ο πληθωρισμός κάλπαζε, ενώ η ταχεία αύξηση των τιμών των εισαγωγών έφερε μεγάλες απαιτήσεις για αύξηση μισθών.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μετά την κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, και την τελική συμφωνία ανταλλαγής χρέους, η Ελλάδα καθιερώνεται γρήγορα ως ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.

Δεδομένου ότι οι επενδύσεις έρχονται, τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταρρέουν. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ξαφνική και ευπρόσδεκτη μείωση της ανεργίας. Μετά από αυτήν την επιτυχία στην Ελλάδα, κόλαση ξεσπά στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία απαιτεί ακόμα περισσότερη λιτότητα.

Οι Γερμανοί, εν τω μεταξύ, αρχίζουν να αναρωτιούνται τι πήγε τόσο άσχημα. Νόμιζαν ότι η λιτότητα θα καθαρίσει από όλα τα δεινά. Ωστόσο, με την προοπτική της αποσύνθεσης του ευρώ, ο κίνδυνος για τη Γερμανία είναι προφανής.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, η μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναγνώρισε τον κίνδυνο. Ο εξαναγκασμός της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ ήταν ένα λάθος. Το κόστος στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί από τα οφέλη».

Ο Στήβεν Κινγκ καταλήγει ότι αυτό το φανταστικό σενάριο μπορεί να συμβεί.

Και η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να είναι «ευτυχισμένοι» είναι λάθος. Η αποχώρηση μπορεί τελικά να είναι μια απάντηση στις δυσκολίες της Ελλάδας, αλλά προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για όλους τους άλλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ