Στον Κογκολέζο γυναικολόγο Denis Mukwege που έχει κάνει εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας και την Κούρδισσα Γιαζίντι Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Δείτε live την τελετή:
Η λίστα των ονομάτων είναι μυστική δίνει την ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών
Κιμ και Μουν Τζάε-Ιν
Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζάε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.
«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.
Αλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.
Το Νόμπελ Ειρήνης μόνο στον Μουν Τζε-ιν; Εκανε καλή δουλειά για την προώθηση της ειρήνης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ, σχολιάζει ο Σουηδός καθηγητής Πέτερ Βάλενστιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής.
Ο Τραμπ επικρατεί του Μακρόν
Με 7 προς 1, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επικεφαλής του πρώτου τρίο στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούν με 75 προς 1.
Αλλά έναν τέτοιο βραβείο θα ήταν ανάρμοστο, απαντά ο Νταν Σμιθ, ο οποίος επικαλείται τις πολύ αρνητικές για την ειρήνη αποφάσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα και για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.
Άλλωστε, η μόνη πρωτοβουλία που έγινε γνωστή και προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης ακυρώθηκε διότι προερχόταν από έναν άνθρωπο που κατηγορείται για πλαστοπροσωπία.
Η πρόσφατη προσέγγιση Αιθιοπίας-Ερυθραίας τροφοδοτεί ελπίδες για μία διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους μέχρι πρότινος εχθρούς. Ομως οι εξελίξεις ανάμεσα στις δύο χώρες συνέβησαν το καλοκαίρι που πέρασε, λίγο αργά για να έχει περάσει από τα ραντάρ της Νορβηγικής Επιτροπής του βραβείου.
Ελλείψει βεβαιοτήτων για την ισχνή πρόοδο που καταγράφηκε αυτήν την χρονιά στον πλανήτη Γη, ορισμένοι παρατηρητές στρέφονται προς κλασικούς υποψηφίους αναζητώντας τον (αναγκαίο;) διάδοχο της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017.
Την ώρα που το hashtag #MeToo συμβάλλει στην αφύπνιση συνειδήσεων, το βραβείο θα μπορούσε να τιμήσει τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλικής σκλάβας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Διευθυντής του Ινστιτούτου Eρευνών για την Ειρήνη του Οσλο (Prio) , ο Χένρικ Ουρντάλ, προτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ που αγωνίζεται κάθε χρόνο για να θρέψει τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα του λιμού στον κόσμο. Από τα πεδία των μαχών στην Υεμένη μέχρι τους καταυλισμούς των Ροχίνγκια, «διαπιστώνουμε ότι η πείνα έχει ξαναγίνει ένα από τα κύρια προβλήματα του καιρού μας».
Άνγκελα Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε τα σύνορα της χώρας της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεχόμενη σφοδρά πολιτικά πυρά. Έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο Saint Francis Lamp για την Ειρήνη φέτος με το σκεπτικό ότι «διακρίθηκε στο έργο της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών». Τα στοιχήματα την έφερναν ελαφρώς μπροστά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Νάντια Μουράντ- πρώην σκλάβα του σεξ του ISIS
Η 25χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της -συνολικά 44 από τους συγγενείς. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη, αλλά δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το πνεύμα της. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Βάτσλαβ Χάβελ».
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι
Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους ξεχωρίζουν τα Λευκά Κράνη -οργάνωση αρωγής στη Συρία, που είχαν προταθεί και πέρυσι-, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta, ο Κογκολέζος γυναικολόγος Denis Mukwege που έχει κάνει εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας, ο Ραϊφ Μπαντάουι, ένας Σαουδάραβας μπλόγκερ που παραμένει στη φυλακή για «προσβολή του Ισλάμ μέσω ηλεκτρονικών δικτύων» παρά τις προσπάθειες της νέας ηγεσίας της χώρας να εμφανιστεί ως φιλελεύθερη, η νομική οργάνωση ACLU, που ηγείται των προσπαθειών κατά πολιτικών του Τραμπ έναντι των μεταναστών. Οι μπουκμέικερς έδιναν σχετικά καλές πιθανότητες και στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, που διεύφυγε στο Βέλγιο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πλούσιας ισπανικής επαρχίας.
98 βραβεία Νόμπελ από το 1901
98 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί από το 1901. Ο πρώτος αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης το 1901 ήταν ο Ερρίκος Ντυνάν, ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Ο Ντυνάν γεννήθηκε το 1828 στη Γενεύη και η οικογένειά του ήταν γνωστή για το αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό της έργο.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων νικητών, σύμφωνα με τον νορβηγικό οργανισμό, ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ, η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι (η νεαρή ακτιβίστρια που μάχεται σθεναρά για το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν εκπαίδευση), η Μητέρα Τερέζα, ο Έλι Βίζελ και ο Νέλσον Μαντέλα.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί αποδέκτες που αμφισβητήθηκε έντονα κατά πόσον άξιζαν να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η ηγέτιδα της Μιανμάρ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απραξία της στις μαζικές δολοφονίες και σε ένα κύμα βίας, που ανάγκασε πάνω από 400.000 χιλιάδες μουσουλμάνους Ροχίνγκια να φύγουν από τη χώρα.
Άλλο παράδειγμα ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Νίξον, που είχε τιμηθεί για τις προσπάθειές του να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ, αλλά υπεραμύνθηκε των βομβαρδισμών στη Καμπότζη, ενώ στήριξε στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Ινδονησία, στη Χιλή και στην Αργεντινή.