Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο στην ΕΕ που εμφανίζει Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) χαμηλότερο του 100%, την ώρα που στις περιοσσότερες χώρες ο δείκτης είναι μεταξύ 100% και 200%.
Αυτό προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, που αναλύει την ανθεκτικότητα των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την έκθεση της EBA κατά μέσο όρο ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στην Ε.Ε. είναι 145%. Στις περισσότερες χώρες κινείται μεταξύ 100% και 200%. Ωστόσο σε ορισμένες χώρες, όπως η Λετονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία υπερβαίνει ο δείκτης υπερβαίνει το 300%. Την ίδια ώρα στην Κύπρο ο δείκτης είναι πάνω από 200%.
Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας εξετάζει την επάρκεια των αποθεμάτων υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας κάτω από ένα συγκεκριμένο σενάριο δύσκολων συνθηκών (stress) σε περίοδο 30 ημερών.
Πάντως η EBA εξηγεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ειδική περίπτωση. Η οξεία κρίση χρέους ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να νομισματοποιήσουν το μαξιλάρι ρευστότητας, με αποτέλεσμα ο δείκτης LCR να βυθιστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η δυνατότητα νομισματοποίησης των ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού προβλέπεται στο Άρθρο 412 (1) του CCR σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλλει σχέδια για την αποκατάσταση των δεικτών LCR.