Αυτό το κλασικό εβραϊκό πιάτο σερβίρεται είτε ως κυρίως είτε ως ορεκτικό σε ένα μεγάλο τραπέζι ή σε μπουφέ. Πάει πολύ με τραγανές πιτούλες.
Γκρατέν ονομάζεται κάθε φαγητό που μπαίνει στο φούρνο (συνήθως με ήδη μαγειρεμένα υλικά) πασπαλισμένο με γαλέτα και τυρί ή κρέμα γάλακτος μέχρι να ροδίσει.
Για 6 άτομα:
- 200 γρ. καρδιές αγκινάρας σε βάζο, ψιλοκομμένες
- 85 γρ. μαγειρεμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 85 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 85 γρ. φρέσκα ή μπαγιάτικα ψίχουλα
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 50 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
- 125 γρ. μαγιονέζα
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τις τραγανές πιτούλες:
- 3 πιτούλες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού
- θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ τις αγκινάρες, το σπανάκι, τη μισή παρμεζάνα, τα μισά ψίχουλα, τις σκελίδες σκόρδο, τα φιστίκια, την κρέμα γάλακτος, τη μαγιονέζα και μια πρέζα πιπέρι.
- Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα ψίχουλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Κόψτε τις πιτούλες σε τετράγωνα, βάλτε τις σε ταψί και πασπαλίστε με λάδι, αλάτι και θυμάρι.
- Ψήστε το γκρατέν για 20-25 λεπτά, βάζοντας και τις πίτες στον φούρνο για τα τελευταία 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και τα δύο.
- Το γκρατέν σερβίρεται και ζεστό και κρύο.
Από το βιβλίο Fress: Bold Flavours from a Jewish Kitchen της Emma Spitzer.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο