Υεμένη: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά τη δεύτερη φάση μιας εκστρατείας εμβολιασμού εναντίον της χολέρας - iefimerida.gr

Υεμένη: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά τη δεύτερη φάση μιας εκστρατείας εμβολιασμού εναντίον της χολέρας

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα βοηθήσει τις αρχές της Υεμένης να οργανώσουν τη δεύτερη φάση μιας εκστρατείας εμβολιασμού εναντίον της χολέρας σε τρεις περιοχές που πλήττονται σκληρά, καθώς τα ύποπτα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Το στοματικό εμβόλιο εναντίον της χολέρας χορηγείται σε δύο δόσεις.

Από τον Απρίλιο του 2017 η επιδημία χολέρας έχει στοιχίσει τη ζωή 2.500 και πλέον ανθρώπων στην Υεμένη. Έχουν αναφερθεί περίπου 1,2 εκατομμύρια ύποπτα κρούσματα, κατά τον ΠΟΥ.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των ύποπτων κρουσμάτων.

Η επιδημία της χολέρας έμοιαζε να αμβλύνεται εδώ και λίγο καιρό, αλλά ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς προειδοποίησε εναντίον της αναζωπύρωσής της.

«Βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων χολέρας να αυξάνεται στην Υεμένη από τον Ιούνιο και η αύξηση αυτή είναι ακόμη πιο μεγάλη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, στην Υεμένη καταγράφηκαν 155.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 197 θανάτων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, καταγράφηκαν 9.425 ύποπτα κρούσματα χολέρας σε όλη τη χώρα. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, τα ύποπτα κρούσματα αυξήθηκαν σε άλλα 11.478.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν στα τέλη Αυγούστου ότι απειλεί την Υεμένη ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, έπειτα από εκείνα του 2016 και του 2017.

Για να εμποδίσουν να ξεσπάσει αυτό το «τρίτο κύμα», ο ΠΟΥ, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και άλλοι εταίροι άρχισαν την 30ή Σεπτεμβρίου να βοηθούν την κυβέρνηση για να χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου σε τρεις περιοχές που απειλούνται περισσότερο, εξήγησε ο Γιασάρεβιτς.

Τον Αύγουστο, σχεδόν 390.000 άνθρωποι — από το σύνολο των 500.000 και πλέον που ήταν ο στόχος στις περιοχές Αλ Χάλι και Αλ Μαραουία, στην επαρχία Χοντάιντα, και στην περιοχή Χάζεμ αλ Ουντάιν, στην επαρχία Ιντλίμπ — έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Save the Children, η επαρχία Χοντάιντα έχει μετατραπεί στο «επίκεντρο» της επιδημίας χολέρας στην Υεμένη.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, μπήκαν στην πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014 και συνέχισαν την προέλασή τους, καταλαμβάνοντας προοδευτικά τεράστια τμήματα της χώρας και προκαλώντας τον Μάρτιο του 2015 την επέμβαση μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Έκτοτε, στον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, κατά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας· όμως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ πιο βαρύς, τονίζουν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι τρεις Υεμενίτες στους τέσσερις χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ολόκληρες περιοχές απειλούνται από λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υεμένη χολέρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ