«Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει εσωτερική σύγκρουση και όχι ευρεία συναίνεση, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή βήματα στην εξωτερική πολιτική»
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Αποδυναμώνεται η συμφωνία των Πρεσπών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ;» απαντά.
Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει εσωτερική σύγκρουση και όχι ευρεία συναίνεση, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή βήματα στην εξωτερική πολιτική. Αποδυναμώθηκε επίσης η θεωρία περί του momentum. Η συμφωνία συνήφθη, υποτίθεται, για να ενισχυθεί η πολιτειακή υπόσταση της πΓΔΜ και η ευρωατλαντική της πορεία. Αποδείχθηκε ότι για ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού της σώματος και ιδίως της σλαβομακεδονικής κοινότητας αυτό που προέχει είναι το ταυτοτικό ζήτημα. Θα δούμε τώρα τη συνέχεια. Αν προκηρυχθούν εκλογές, θα έχουμε ρητή τοποθέτηση της κοινωνίας της γειτονικής χώρας χωρίς τα διφορούμενα μηνύματα της αποχής.
-Το αποτέλεσμα της Κυριακής απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα;
Εννοείτε ότι μπορεί να καθυστερήσει το παιδαριώδες τέχνασμα της δήθεν ρήξης Τσίπρα - Καμμένου και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυβερνητική τους συνεργασία για μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι τον Μάιο. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα έχει δαπανηθεί έως τις εκλογές περισσότερος πολύτιμος εθνικός χρόνος σε βάρος της οικονομίας και των δημοκρατικών θεσμών.
- Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την ελληνική πλευρά;
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την συνθήκη που έχει υπογραφεί (και η οποία ως προς τα προκαταρκτικά ζητήματα και τις προϋποθέσεις κύρωσής της είναι δεσμευτική από της υπογραφής) πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ.
Δυστυχώς στο στάδιο αυτό δεν είναι εφικτή η βελτίωση του περιεχομένου της συμφωνίας σε σχέση με την ονομασία της γλώσσας, τον χαρακτηρισμό της ιθαγένειας και το περιεχόμενο του άρθρου 7 που αφορά την εθνική ταυτοτική αυτοαντίληψη.
Οι βελτιώσεις έπρεπε να είχαν επιδιωχθεί πριν την υπογραφή που συντελέστηκε με την πλήρη σύμπραξη των κκ. Τσίπρα και Καμμένου. Αν βεβαίως, για οποιοδήποτε λόγο, δεν συντελεστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις κύρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ