Κατηγορηματικός ότι η διαφωνία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών «δεν απασχολεί ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Καμμένο» εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σπεύδοντας να..ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχουν υπόγειες σχέσεις με κανέναν βουλευτή της αντιπολίτευσης».
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «έντιμη συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο» , χαρακτήρισε...νομική ερμηνεία τα όσα είπε για το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε θα υπάρξει από κανέναν να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις».
Σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παραδέχτηκε ότι προβληματίζει την κυβέρνηση «η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών. Το λόγο έχει η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε οτι η πρωτοβουλία για Συνταγματική αναθεώρηση θα τελεσφορίσει. Το κλίμα εθνικισμού και καψυποψίας από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις φιλοδοξεί να συντηρήσει το αδιέξοδο στα Βαλκάνια».
Μιλώντας για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η ΝΔ και το VMROχαρακτηρίζουν επιβλαβή τη συμφωνία. Η ΝΔ πανηγυρίζει για το ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν πλήγμα. Αν συμφωνία είναι επιζήμια για την ελλάδα πώς εινάι δυνατόν να είναι επιζήμια και για την ΠΓΔΜ; ΝΔ κα VMROείναι αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιας λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει ότι ο « κος Μητσοτάκης προτιμά να οχυρώνεται πίσω από αντιδραστικές δυνάμεις. Συνεχίζει την παράδοση του κ. Σαμαρά και των ομοίων του. Με τη στάση του ενισχύει τον εθνικισμό στη γειτονική μας χώρα.ΝΔ και VMRO δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών».
Αναλυτικά οι απαντήσεις:
Για τη στάση Καμμένου: «πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. ΝΔ και ΑΝΕΛ δεν είχαν πάντα την ίδια θέση. Στην πορεία φάνηκε ότι υπό την πίεση των εσωκομματικών προβληματων του κ. Μητσοτάκη άλλαξε αυτή την πολιτική του τοποθέτηση. Ο κος Καμμένος είχε με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν συμφωνεί. Ο κος Μητσοτάκης δεν θέλει και δε μπορεί να προχωρήσει σε τέτοια συμφωνία γιατι βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Άλλο η ιδεολογική τοποθέτηση Καμμένου. Έχει το δικαίωμα να θεωρεί οτι είχε δίκιο"
Για χρονοδιάγραμμα: "παρακολουθούμε εξελίξεις και το κρίσιμο είναι η ουσία. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη"
Για Ζάεφ:«Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία Ζάεφ για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών. Να πληρωθούν οι ουσιαστικές προυποθέσεις. Ο κός Καμμένος πάντα υποστήριζε ότι προέρχεται από τη λαική δεξιά»
Για άκυρο δημοψήφισμα:«έκανε νομική ερμηνεία ο κος Καμμένος. Θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα»
Για τη συμφωνία:«Δεν έχουμε καμία πρεμούρα. Το κεντρικό είναι η ουσιαστική πλήρωση των προυποθέσεων"
Για κυβερνητική πλειοψηφία: «και οι δύο (Τσίπρας-Καμμένος) συμφώνησαν ότι επειδή η κυβέρνηση έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει, να επιλύσουμε το ζήτημα των συντάξεων, μια σειρά από ελαφρύνσεις θεώρησαν ότι είναι ορθό να ξαναανοίξει το ζήτημα το Μάρτιο. Η διαφωνία αυτή δεν απασχολεί ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Καμμένο. Υπάχει έντιμη συμφωνία με τον κο Καμμένο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε θα υπάρξει από κανέναν να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Δεν υπάρχουν υπόγειες σχέσεις με κανέναν βουλευτή της αντιπολίτευσης»
Αν η συμφωνία θα κυρωθεί από αυτή τη Βουλή:«Θα ήταν αναξιόπιστο να μην ολοκληρώσουμε μια πρωτοβουλία και να μεταθέσουμε το ζήτημα σε μια επόμενη Βουλή. Την υποστηρίζουμε και θέλουμε να τη δούμε σε ισχύ»
Για συντάξεις: «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη περικοπούν οι συντάξεις. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις απαιτούν νομοθέτηση πριν την κατάθεση του προυπολογισμού. Γιατι δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν στον ψηφισμένο προυπολογισμό. Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση χρειάζεται θα γίνει πριν την ψήφιση του προυπολογισμού»
Για εκλογές: υπάρχει διαβούλευση με πολύ καλούς όρους. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε λόγους για εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία»
Για την κατάργηση του αυτόφωρου σε δημοσιογράφους: «η διεύθυνση του φιλελεύθερου προσπάθησε να προκαλέσει αρκετά. Θα υπήρχε ανάγκη για δημόσια διαβούλευση για εγκλήματα που τελούνται από δημοσιογράφους να ισχύει. Υπάρχει αποσυμφόρηση στο Μόρια, εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν. Συκοφαντία το θέμα με τα κονδύλια. Η Επιτροπή έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κακής διαχείρισης γι’ αυτό το θέμα»