Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες η ΠΓΔΜ λόγω του δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας , που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες.
Μετά, λοιπόν, την συντριπτική πλειοψηφία του «Ναι», αλλά με μεγάλο πρόβλημα, κυρίως για τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του, την χαμηλή συμμετοχή, τόσο τα ελληνικά μέσα, όσο και ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζουν τι θα γίνει... την «επόμενη μέρα».
Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, αναλυτές, ρεπόρτερ και κάμεραμαν βρέθηκαν στην πρωτεύουσα των Σκοπίων για να καλύψουν το γεγονός και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτήν την... παράξενη πόλη.
Μεγάλες εφημερίδες, όπως ο Guardian και τo Spiegel ουκ ολίγες φορές έχουν χαρακτηρίσει την γειτονική χώρα, κιτς, δικαιολογώντας μάλιστα τον χαρακτηρισμό τους.
Μάλιστα η «ανανέωση» της πόλης πριν περίπου 8 χρόνια μπορεί να έκανε και τα πράγματα χειρότερα, καθώς όλα όσα προστέθηκαν στην πλατεία των Σκοπίων είναι ο λόγος που οι travel advisors χαρακτηρίζουν συνεχώς την πόλη... κιτς.
Ο δρόμος με τα νεοκλασικά κτίρια, τους κίονες και τις περίτεχνες στέγες που χτίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια δεν «ταιριάζουν» καθόλου με την υπόλοιπη εικόνα της πόλης. Πολλά εξ' αυτών δεν είναι καν ολοκληρωμένα κτίρια, παρά μόνο προσόψεις που τοποθετήθηκαν στα ήδη υπάρχονται κτίρια.
Τα Σκόπια το 2010 προσπάθησαν να βγάλουν από πάνω τους τον τίτλο της πιο ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης, ανεγείροντας καινούργια δημαρχεία και κυβερνητικά κτίρια, καθώς και τοποθετώντας δεκάδες αγάλματα στην καρδιά της πρωτεύουσας, με κυρίαρχα τα δύο τεράστια αγάλματα του «Μεγάλου Αλέξανδρου», το ένα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και το άλλο στην κεντρική πλατεία, τα οποία εσχάτως μετονόμασαν σε «αγάλματα αρχαίων πολεμιστών».
Το έργο της ανάπλασης αυτής, ολοκληρώθηκε το 2014 και παρ΄ότι θεωρήθηκε ενδιαφέρον, στο τέλος το αποτέλεσμα δίχασε.
Όλο το έργο κόστισε συνολικά 200 με 500 εκατομμύρια δολάρια και άλλαξε εντελώς το «πρόσωπο» της πόλης, αποτυγχάνοντας όμως να βγάλει από πάνω του το... κιτς.
«Είναι πολύ κιτς, αλλά για κάποιο λόγο ελκύει επισκέπτες», ανέφερε ο Ολιβνερ Στεφανόφσκι, διευθυντής ξενοδοχείου σε παλαιότερη συνέντευξη του στον Guardian.
«Είναι ένα κιτς ιστορικών προδιαγραφών», είχαν αναφέρει από την άλλη οι αρχιτέκτονες στο Spiegel, την ώρα που τα τοπικά ΜΜΕ εκθείαζαν το αποτέλεσμα, σχολιάζοντας για ένα νεο-κλασικό και μπαρόκ αποτέλεσμα.
«Στην πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», ανέφερε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού προσθέτοντας πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Εφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας».
«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β’ υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», τόνισε το Spiegel πριν μερικά χρόνια.
Ερχόμενοι στο σήμερα, οι φωτογράφοι των Ελληνικών πρακτορείων που βρέθηκαν στην πόλη για το δημοψήφισμα, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, αλλά από τον φακό τους «αφήνουν» να φανούν κι άλλες πλευρές της πόλης, αποδεικνύοντας πως κανένας κίονας και κανένα άγαλμα δεν θα ομορφύνουν το παλαιό και «ταλαιπωρημένο» κέντρο.
Μωρά αφημένα στους δρόμους υψώνουν τις χούφτες τους στους περαστικούς, κλειστά και παρατημένα μαγαζιά ερημώνουν γύρω από την πλατεία, ενώ τα χρωματιστά γκράφιτι έρχονται σε αντίθεση με το μπρούτζινο των μνημείων, δημιουργώντας μία εικόνα κάπως καταθλιπτική.
Φωτογραφίες:
INTIME NEWS- ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Eurokinissi- ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ