Εντυπωσιακή βελτίωση από 50-80% στις κρίσεις χρόνιας ημικρανίας, διαπιστώνουν Έλληνες νευρολόγοι με τη χρήση βοτουλινικής τοξίνης.
Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού εντύπου «The Journal of Headache and Pain» (σσ επίσημη έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
Ο επικεφαλής της μελέτης Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος εξειδικευμένος στις κεφαλαλγίες και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», δήλωσε ότι το ποσοστό των ασθενών που θα δουν βελτίωση έχοντας κάνει 3 θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη (δηλαδή μία ανά τρίμηνο)διεθνώς υπολογίζεται στο 70%.
Όπως είπε, οι γιατροί είδαν ότι υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα, εφόσον η θεραπεία συνεχίζεται και διατηρείται και πέραν της τριετίας και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό χωρίς παρενέργειες.
«Ουσιαστικά δείξαμε το μακροπρόθεσμο όφελος αυτής της θεραπείας. Όταν μιλάμε για καλά αποτελέσματα στη χρόνια ημικρανία, δεν μιλάμε για εξάλειψη των κρίσεων, αλλά μείωση της συχνότητας και της έντασης. Χοντρικά λοιπόν όσοι είχανε εξ' ορισμού πάνω από 15 μέρες το μήνα το πρόβλημα, κάνοντας τη θεραπεία, μπόρεσαν να μειώσουν τις κρίσεις κατά πολύ, φτάνοντας στις 5, 6 ή και επτά μέρες το μήνα. Άρα μιλάμε για μία βελτίωση από 50-80% σε κάποιους».
Ποια διαδικασία απαιτείται για να προμηθευτεί ένας χρόνια ημικρανικός βοτουλινική τοξίνη
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η βοτουλινική τοξίνη έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ το 2015 για τη χρόνια ημικρανία και χορηγείται μία φορά το τρίμηνο.
Καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα ταμεία, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Βικελής υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να την προμηθευτεί ο ασθενής. «Πρέπει να έχει φτάσει στον νευρολόγο, να έχει χρόνια ημικρανία, που σημαίνει ότι ο πόνος υπάρχει περισσότερες από 15 μέρες το μήνα. Και σε αυτή την περίπτωση ο νευρολόγος κρίνει ότι ο ασθενής μπορεί να δοκιμάσει αυτή τη θεραπεία.
Η διαδικασία που απαιτείται από το ταμείο είναι ο ασθενής να έχει αποτύχει πρώτα σε πιο απλές, πιο φθηνές κλασσικές φαρμακευτικές θεραπείες.
Ο νευρολόγος που θα πρέπει να είναι νοσοκομειακός είτε δημόσιος είτε ιδιώτης, πρέπει να υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ αίτημα ηλεκτρονικά για χορήγηση του φαρμάκου στον συγκεκριμένο ασθενή. Εφόσον το ιστορικό δικαιολογεί το αίτημα γίνεται δεκτό και μετά ο ασθενής προμηθεύεται το φάρμακο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥ, και πηγαίνει στον ιατρό του για να γίνει η εφαρμογή στο νοσοκομείο».
Σε ποια σημεία εφαρμόζεται
Πρόκειται για ένα αμερικάνικο πρωτόκολλο, βάσει του οποίου αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητα της βοτουλινικής τοξίνης και τα σημεία εφαρμογής είναι 31 έως 39, μας λέει ο κ. Βικελής. Αφορούν το μέτωπο, τους κροτάφους, το τριχωτό, το πίσω μέρος του κεφαλιού, τον αυχένα και ψηλά τη ράχη.
Παρενέργειες
Πολύς κόσμος φοβάται μην πάθει βλεφαρόπτωση, όπως καμιά φορά γίνεται στην αισθητική εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης.
Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται, γιατί το σημείο που εφαρμόζεται το φάρμακο είναι πιο ψηλά στο μέτωπο. «Μπορεί όμως να παρατηρηθεί ένας μικρός πόνος στο σημείο της ένεσης, ένα μικρό πρήξιμο ή μία πολύ μικρή μελανιά που φεύγουν γρήγορα. Επίσης όταν κάνουμε τη θεραπεία αυτή για τη χρόνια ημικρανία, επειδή κάνουμε ένεση και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα, κάποιοι λίγοι ασθενείς εμφανίζουν πόνο τοπικά, που περνάει μετά από λίγες ημέρες»
Αναμένονται 4 νέα φάρμακα για την ημικρανία
Ζητώντας από τον κύριο Βικελή να συγκρίνει τη βοτουλινική τοξίνη με τα φάρμακα που αναμένονται από το νέο έτος, τα οποία γίνονται ενέσιμα μία φορά το μήνα ή μία φορά το τρίμηνο και έχουν μοναδική ένδειξη την ημικρανία, σχολιάζει: «Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων και ακόμα δεν έχουν συγκριθεί μεταξύ τους στις κλινικές μελέτες που οργανώνουμε εμείς οι γιατροί, για να δούμε πιο φάρμακο είναι καλύτερο. Η εκτίμηση είναι ότι θα κυκλοφορήσουν 4 τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα. Το πρώτο αναμένεται προς τα τέλη του '19 και εν συνεχεία θα έρθουν και τα υπόλοιπα. Όσον αφορά την επιβάρυνση του ασθενούς, η εκτίμηση είναι ότι θα καλύπτεται από τα ταμεία. Δεν το ξέρουμε όμως ακόμα, απλά επειδή θα πρόκειται για θεραπεία υψηλού κόστους, θα είναι πολύ λογικό τα ταμεία να βάλουν κάποιους περιορισμούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ