Σε παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η ιστορία των συντάξεων, καθώς η είδηση που ήρθε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν χθες ο Πρωθυπουργός, ήταν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τα κάνει όλα: και να μην συμπεριλάβει τις περικοπές στο Προσχέδιο και να βάλει τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ και να μην «ερεθίσει» Ευρωπαίους και αγορές.
Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής όλα ήταν στον «αέρα», αφού όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, οι πιθανότητες για το αν θα μπουν στο Προσχέδιο οι περικοπές των συντάξεων, ήταν μοιρασμένες 50:50, ενώ το βασικό σενάριο εργασίας έως πριν από λίγες ημέρες ήταν ότι κατ’ αρχάς θα συμπεριληφθούν οι μειώσεις, με την προοπτική να ξεκαθαρίσει το ζήτημα έως την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Αυτήν ακριβώς τη βεβαιότητα είχαν και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με τη λογική ότι ουδείς θα ήθελε να ταράξει τα νερά, πριν αποφανθούν οι τεχνοκράτες για τη δυναμική του πλεονάσματος το 2019.
Τελικά η γραμμή που πέρασε- αν και θα επικυρωθεί στο παρά 1’ της κατάθεσης του Προσχεδίου- είναι ότι το Προσχέδιο θα κατατεθεί «λευκό», κοινώς χωρίς τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων και χωρίς τα αντίμετρα. Τα πράγματα περιπλέκονται, όμως, από τη στιγμή που από την κυβέρνηση επιμένουν ότι στο Προσχέδιο υπάρχει χώρος και για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές δεσμεύσεις ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση κατά 1 μονάδα του συντελεστή φόρου επιχειρήσεων και καταβολή επιδόματος ενοικίου.
Αν βάλει κανείς κάτω τις παραπάνω εξαγγελίες θα διαπιστώσει ότι αγγίζουν ή πιθανώς να ξεπερνούν συνολικά τα 700 εκατ. ευρώ, καθώς το επίδομα ενοικίου απαιτεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ άλλα 250 εκ. σε όρους είσπραξης, περίπου 150 εκ. η μείωση των εισφορών, ενώ το κόστος των περίπου 150 εκ. από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα βαρύνει το 2020, οπότε θα γίνει η εκκαθάριση της χρήσης του 2019. Σε αυτά, θα πρέπει να προσθέσει, δε, κανείς και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που ως γνωστόν δεν συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία για τον κατώτατο μισθό.
Πώς, όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα πετύχει αυτό το τριπλό τζακ ποτ; Πώς θα «εξαφανίσει» περικοπές συντάξεων- αντίμετρα και θα προβλέψει ελαφρύνσεις, εμφανίζοντας πλεόνασμα 3,5%; Θεωρητικά, οι μετρήσεις στο ΓΛΚ «δείχνουν» υπερπλεόνασμα τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ για το 2019, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τους «έξω». Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πρόκειται για Προσχέδιο, το οποίο επιδέχεται διορθώσεων- όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν- ενώ το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο που θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Το κρίσιμο ραντεβού για την ελληνική πλευρά, όπως το προσδιόρισε από τη Νέα Υόρκη ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, είναι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Τι σημαίνει, όμως, αυτό;
Έχει πάρει κάποιο σήμα η Αθήνα από τους Ευρωπαίους ότι οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις και το πλεόνασμα θα έχουν θετική κατάληξη ή ποντάρει στα έως τώρα στοιχεία και στις διαβεβαιώσεις κάποιων φίλων στις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα; Το Βερολίνο έχει αλλάξει στάση μετά από τη συνάντηση Σολτς- Τσακαλώτου, όπου απλώς ακούστηκε η ελληνική θέση; Έχουν μετρηθεί οι αντιδράσεις των αγορών, από μια ενδεχόμενη έστω περιορισμένη ένταση, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οι Θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει «λευκό» Προσχέδιο; Υπάρχει διάθεση της κυβέρνησης να φέρει τελικά τις μειώσεις ή κάποιες μειώσεις στις συντάξεις, αν «στραβώσουν» οι διαβουλεύσεις ή θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αρχική της απόφαση;
Στα επόμενα δύο 24ωρα θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις...