Υποψίες για μαύρο πολιτικό χρήμα εκφράζουν στελέχη της ΝΔ η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πλήρη στοιχεία για τη διαχείριση των 1,6 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα ως ενίσχυση από την ΕΕ για το προσφυγικό.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος ότι: «Η Νέα Δημοκρατία -τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αύριο ελπίζουμε με τη στήριξη των πολιτών ως επόμενη κυβέρνηση- θα ψάξει και θα μάθει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, «λιάζονταν», στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο».
Πλέον, στη ΝΔ, κάνουν ευθέως λόγο για σκοτεινό σύστημα διαχείρισης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, που δεν περιορίζεται μόνο στις αναθέσεις του ΥΠΕΘΑ. Ένα μεγάλο ζήτημα, όπως σημειώνουν, είναι και η απορρόφηση μεγάλων χρηματικών ποσών από ΜΚΟ. Ενδεικτικά αναφέρουν 15 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ μόνο για να καλύψουν ανάγκες μετάφρασης και διερμηνείας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, από στελέχη της ΝΔ και στις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, τον Φεβρουάριο του 2016, για την τροπολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με την οποία επετράπη στο υπουργείο να αναθέτει απευθείας, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, τις συμβάσεις που αφορούν την οργάνωση των hotspots για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο Δημήτρης Ράικος, είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία «εκφράζει την έντονη αντίθεσή του απέναντι στην πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών που ορίζουν παρεκκλίσεις από τις ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες που προβλέπει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων για “λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”, επιτρέποντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης (σ.σ. απευθείας ανάθεση) χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης».
Ενδεικτικό της κατάστασης, για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι οι παραιτήσεις 2 γενικών γραμματέων την τελευταία τριετία, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδιαφανείς διαδικασίες. Ιδιαίτερη θέση στους φακέλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχουν τα όσα είχε δηλώσει ο Οδυσσέας Βουδούρης, που είχε μείνει για λίγους μήνες στη θέση του γενικού γραμματέα πριν παραιτηθεί, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αποχωρώντας είχε κάνει συγκεκριμένες συγκεκριμένες ερωτήσεις – καταγγελίες, απευθυνόμενος στον τότε αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιαννη Μουζάλα: «Γιατί έχει εκχωρήσει την διαχείριση όλων των τεχνικών έργων του υπουργείου του σε σύμβουλο του πολιτικού γραφείου του, καθώς και σε παιδικό του φίλο, πολιτικό μηχανικό, ενώ υπάρχει θεσμικό Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης; Γιατί πιέζει για αλλαγή προδιαγραφών μεγέθους 60 εκ. για τους νέους οικίσκους, γεγονός που διπλασιάζει το κόστος και τριπλασιάζει τον χρόνο παράδοσης, ενώ υπάρχουν έτοιμοι οικίσκοι εγκεκριμένων διεθνών προδιαγραφών; Πως ένας καινούργιος καταυλισμός, το κόστος του οποίου εκτιμάται από έμπειρους διεθνείς οργανισμούς στα 2,5 εκ. €, υπολογίζεται 8,6 εκ. από το προσωπικό του γραφείο»;
Ταυτόχρονα είχε αποκαλύψει πως «η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000».
Στελέχη που παρακολουθούν στενά την υπόθεση στέκονται ιδιαίτερα εν εξελίξει έρευνα της OLAF, της αρμόδιας κοινοτικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης, για τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι «δεν επεμβαίνει ποτέ για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, παρά μόνον όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης απάτης».
«Είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. ευρώ και να φτιάχνεις τον χειρότερο καταυλισμό στον κόσμο», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Μόρια. Οι εικόνες όπως λένε στην Πειραιώς μιλούν από μόνες τους και δείχνουν την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η «δήθεν ευαίσθητη, αριστερή κυβέρνηση».