Παγερή υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στον Ταγίπ Ερντογάν.
Μπορεί να στρώθηκαν τα κόκκινα χαλιά για τον Τούρκο πρόεδρο στο κάστρο Bellevue, αλλά κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος οι δύο ηγέτες απέφυγαν να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους.
Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν ο Σταϊνμάγιερ είχε πει ότι δεν περιμένει εξομάλυνση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, αλλά μπορεί να αποτελέσει μιαν αρχή, ενώ ο Ερντογάν είπε ότι προβλέπει στο λιώσιμο του πάγου με τους «Γερμανούς φίλους» του.
Μετά τη συνάντηση με τον Στάινμαγιερ θα ακολουθήσει τετ-α-τετ του Τούρκου προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο η συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, στην πιθανή παρουσία σ’ αυτήν του πρώην αρχισυντάκτη της Cumhuriyet Τζαν Ντουντάρ, που ζει εδώ και δύο χρόνια αυτοεξόριστος στη Γερμανία καθώς έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε σχεδόν έξι χρόνια φυλάκιση για ένα άρθρο που αποκάλυπτε τις παραδόσεις όπλων στους τζιχαντιστές του ISIS από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Σκληρή γλώσσα από τη Μέρκελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική από τη Γερμανίδα καγκελάριο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι όπως θα ήθελα να τη φαντάζομαι», είπε η Μέρκελ χθες σε εκδήλωση στο Άουγκσμπουργκ. Τόνισε ότι θα αναφέρει όποια σημεία χρήζουν κριτικής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα όπου δεν γίνονται επαρκώς σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Μέρκελ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις να θίξει το θέμα αυτό στον Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψή του, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία λόγω του ολοένα και αυταρχικότερου στυλ διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου.
Οι διμερείς σχέσεις κλυδωνίστηκαν έντονα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα προ διετίας και το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά στρατιωτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων και δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Γερμανοί πολίτες.
«Όχι» του Βερολίνου σε οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα
Ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ κάλεσε σήμερα τον Ερντογάν να βάλει φρένο στην πορεία προς τον αυταρχισμό στην Τουρκία. «Είναι σαφείς οι προσδοκίες μας: η απελευθέρωση όλων των Γερμανών που συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους και επί τέλους κάποια βήματα προς τον εκδημοκρατισμό και το κράτος Δικαίου», είπε.
Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ροτ απέρριψαν την ιδέα χορήγησης οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία για τη στήριξη της κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας, με τον Ροτ να επισημαίνει ότι πολλές γερμανικές εταιρείες θα ξαναεπενδύσουν στην Τουρκία, αν επιστρέψει στις δημοκρατικές αρχές.
Υποδοχή με διαδηλώσεις
Η επίσκεψη του Ερντογάν, που ξεκίνησε χθες Πέμπτη και τελειώνει αύριο μετά τα εγκαίνια ενός μεγάλου τεμένους στην Κολωνία, έχει πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες με χιλιάδες Γερμανούς να διαδηλώνουν κατά της σύλληψης δημοσιογράφων και αντιφρονούντων στην Τουρκία. Οι διοργανωτές ενός μεγάλου συλλαλητηρίου υπό το σύνθημα «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος, Ερντογάν» το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Potsdamer Platz του Βερολίνου υπολογίζουν στην συμμετοχή περίπου 10.000 ατόμων.