Πώς ο Michael Kors κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος παρόλο που είχε χρεοκοπήσει - iefimerida.gr

Πώς ο Michael Kors κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος παρόλο που είχε χρεοκοπήσει

Ο Michael Kors είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχος στον κόσμο της μόδας. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μητρική εταιρεία του Michael Kors ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την εξαγορά του οίκου Versace σε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μάικλ Κορς εξαγόρασε τον οίκο Versace έναντι 2,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Μεταξύ των θαυμαστριών του και η Μελάνια Τραμπ. Εδώ με τον σύζυγό της παρακολουθούν επίδειξη μόδας του σχεδιαστή το 2007
Ο Michael Kors το 1997 άρχισε να εργάζεται στην Celine
Το επόμενο έτος έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Celine

Είναι η τελευταία μεγάλη κίνηση του ίδιου του Michael Kors, που εγκατέλειψε το κολλέγιο και έγινε ένας από τους παγκόσμιους πολυεκατομμυριούχους του κόσμου της μόδας. Πώς τα κατάφερε όμως;


Από το FIT στο Bergdorf
Το 1977, ο Kors εγγράφηκε στο Fashion Institute of Technology στη Νέα Υόρκη, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του εννέα μήνες αργότερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να πουλήσει τα σχέδιά του στο κατάστημα της Lothar’s στην Νέα Υόρκη. Τελικά, όταν ένας αγοραστής είδε τις συλλογές του στην βιτρίνα του καταστήματος, κατάφερε να πουλήσει τα σχέδιά του στην Bergdorf Goodman και η καριέρα του στη συνέχεια απογειώθηκε.

Ο Kors ξεκίνησε την ομώνυμη συλλογή του το 1981 και έκανε το πρώτο του showway το 1984. Μεταξύ των θαυμαστών του περιλαμβάνονται διάσημα ονόματα, όπως η Αρίθα Φράνκλιν, η Σάρον Στόουν αλλά και η Κόρτνεϊ Λοβ.


Η κάμψη στην δεκαετία του ‘90
Ο Kors κοιτάζοντας πίσω στη δεκαετία του ‘90, μπορεί να την χαρακτηρίσει ως την χειρότερη της καριέρας του, λόγω ενός συνδυασμού οικονομικών θεμάτων και μιας οικονομικής ύφεσης. «Ήταν ένα φαινόμενο ντόμινο. Και τελείως ξαφνικά όλα κατέρρευσαν. Ήταν ένας εφιάλτης για μένα» είπε στο ABC News, προσθέτοντας πως έμαθε να πιστεύει στον εαυτό του κατά την διάρκεια αυτής της πτώσης. «Ο πελάτης θα το εκτιμήσει αυτό» είπε.

Τελικά, κατέθεσε έγγραφα για προστασία από πτώχευση το 1993, όταν μια ιταλική εταιρεία αρνήθηκε να συνεχίσει να παράγει την συλλογή του με οικονομικά προϊόντα. «Λόγω της απώλειας του εισοδήματος» είχε δηλώσει στους New York Times εκείνη την εποχή, «δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να το κάνουμε αυτό. Ειλικρινά, ήταν ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του όγκου των καταστημάτων, ειδικά τις μικρές μπουτίκ, που έπαψαν να δουλεύουν. Τα τελευταία 2 χρόνια, χάσαμε περίπου 15-20 καταστήματα σε εθνικό επίπεδο».


Επιστροφή με την βοήθεια της Celine
Η Kors αναδιαρθρώθηκε το 1997, όταν η LVMH επένδυσε στην εταιρεία του και ο σχεδιαστής ξεκίνησε μια σειρά με χαμηλότερη τιμή. Την ίδια χρονιά, προσλήφθηκε ως σχεδιαστής της Celine που ανήκει στην LVMH, και έγινε ο δημιουργικός διευθυντής της το επόμενο έτος. Εκεί μπορεί να του πιστωθεί πως άλλαξε την εταιρεία με κολεξιόν και αξεσουάρ έτοιμα να φορεθούν. Έμεινε μέχρι το 2004, όταν αποφάσισε να φύγει για να επικεντρωθεί στη δική του μάρκα.

Πολλά συνέβησαν και μάλιστα πολύ γρήγορα εκείνη την εποχή. Το 2003, η Sportswear Holdings Ltd. αγόρασε το 85% της εταιρείας. Το 2004, λάνσαρε την MICHAEL Michael Kors, μια σειρά που πήγαινε καλά ακόμη και την περίοδο της ύφεσης, και την επέκτεινε σε αρώματα, ρολόγια και τσάντες, ενώ άνοιξε καταστήματα «lifestyle» σε όλη την χώρα. Υπέγραψε επίσης με την σειρά «Project Runway» όπου έγινε κύριο όνομα των κριτών. Έμεινε στην κριτική επιτροπή μέχρι το 2012.


Μπαίνοντας στο χρηματιστήριο
Το 2011, η Michael Kors Holdings έγινε δημόσια. Μέχρι το 2014, ο Kors είχε γίνει δισεκατομμυριούχος όταν οι μετοχές της εταιρείας του ανέβηκαν κατά 18%. Το Forbes ανέφερε πως είχε μερίδιο 360 εκατομμυρίων δολαρίων από την επιχείρηση, καθώς και περισσότερα χρήματα από την αξία των μετοχών που είχε πουλήσει τα προηγούμενα χρόνια. Δύο άτομα με ελέγχουσα συμμετοχή στην εταιρεία του, ο Σίλας Τσου και ο Λόρενς Στρολ, της Sportswear Holdings Ltd., έγιναν δισεκατομμυριούχοι πριν από τον ίδιο τον Κορς χάρη στην επιτυχία της εταιρείας.

Το 2015, η εταιρεία του έβγαλε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις καθαρές πωλήσεις. Ακόμη κι έτσι όμως, η εταιρεία ανακοίνωσε το 2017 όταν θα έκλεινε πάνω από 125 καταστήματα, λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, το 2017, η Michael Kors Holdings αγόρασε την Jimmy Choo σε συμφωνία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο σχεδιαστής στο showroom του στη Νέα Υόρκη



Τι ακολουθεί για τον Μάικλ Κορς και την Versace
Η Michael Kors Holdings αλλάζει το όνομά της σε Capri Holdings Ltd. μετά την αγορά της Versace για περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το Bloomberg αναφέρει ότι η εταιρεία έχει μεγάλα σχέδια για την Versace, όπως τον διπλασιασμό των πωλήσεων της μάρκας. Σχεδιάζει να το πετύχει αυτό με την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το άνοιγμα νέων καταστημάτων και την επέκταση στις αγορές της Ασίας. Σχεδιάζει επίσης να πουλήσει περισσότερα παπούτσια και αξεσουάρ.

Τσάντες από την συλλογή Michael Michael Kors



«Αν κοιτάξει κανείς μερικές από τις άλλες Ιταλικές μάρκες ειδών πολυτελείας, θα δει πως καταφέρνουν να βγάζουν δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kors, Τζον Άιντολ. «Επομένως, η Versace είναι εξαιρετικά υπανάπτυκτη και αυτό θα αλλάξει πραγματικά τώρα».

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ