Το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, ένα «νέο ευρωπαϊκό συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συμμετέχει συχνά στις συνεδριάσεις του ΕΣΚ ως παρατηρητής.
«Ναι είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο συνεργασίας, ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη. Χρειάζονται συνεργασίες. Αλλά με αρχές και αξίες. Συνεργασίες με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις. Όχι με σκοπιμότητες και λογικές «αριθμών»» τόνισε για να προσθέσει: «Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη. Να έχουν πραγματικά προοδευτική agenda και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο».
Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, η Φώφη Γεννηματά καυτηρίασε τη στάση Τσίπρα: «Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα. Να εφαρμόζεις «πιστά» συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι».
Για να επισημάνει: «Όχι λοιπόν σε ευκαιριακές συμμαχίες με τη σκέψη μόνο στους αριθμούς. Ναι στις ειλικρινείς σοσιαλδημοκρατικές, προοδευτικές συνεργασίες της προόδου και της δημοκρατίας».
Οι 5 πυλώνες της πρότασης ΚΙΝΑΛ
«Το δικό μας όραμα είναι μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και παρουσίασε τους πέντε πυλώνες:
Πρώτον, σε «περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη», δίνοντας τέλος στις πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας και διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση των Κοινωνικών Ανισοτήτων. «Μια νέα πολιτική για το κράτος πρόνοιας πρέπει να συμπεριλάβει την αγορά εργασίας, και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που απαιτείται σε κάθε χώρα», τόνισε.
Δεύτερον, σχετικά με την Κοινή πολιτική για την Μετανάστευση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι "επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου καθώς και η υλοποίηση των μέτρων επανεγκατάστασης προσφύγων". Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας" και υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, θα πρέπει να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια.
Τρίτον, σχετικά με την Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι είναι ώρα να διαμορφωθεί δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική διακυβέρνηση, να θεσμοθετηθεί θέση Υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη και να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΟΝΕ».
Τέταρτον, σχετικά με μία «Συνεκτική Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι πρέπει να οικοδομηθεί μια «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση", που θα εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα, και θα ενισχύει τον ρόλο της ένωσης στο παγκόσμιο και περιφερειακό σύστημα.
Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τη «Δημιουργία της Ευρώπης των Πολιτών», η κα Γεννηματά υποστήριξε πως όλα τα υψηλά πολιτικά αξιώματα της Ε.Ε. θα πρέπει να καταλαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους, γι' αυτό και το ΚΙΝΑΛ στηρίζει το θεσμό του spitzenkandidaten.
«Ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται».
Συνεχίζοντας, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός δοκιμάζονται σκληρά εδώ και χρόνια από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα ο Ελληνικός λαός επέδειξε ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - «Μια κρίση που η Κυβέρνηση μετέτρεψε σε ανθρωπιστική», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη ομολογουμένως συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές, όμως διέπραξε και σημαντικά λάθη που επιδείνωσαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
«Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.