Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φρεσκοκομμένο πορτοκάλι να γίνει ξαφνικά μοβ;
Οι αυστραλιανές υγειονομικές Αρχές λένε ότι έλυσαν το μυστήριο που είχε προκαλέσει πολλές εικασίες νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Οι εικασίες άρχισαν όταν μια γυναίκα από το Μπρίσμπεϊ, η Νέτι Μόφιτ, ζήτησε να γίνει έρευνα σε ένα πορτοκάλι – που το είχε φάει εν μέρει ο γιος της – άλλαξε ξαφνικά χρώμα.
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τώρα ότι η αλλαγή χρώματος οφειλόταν σε μια φυσική αντίδραση μεταξύ του φρούτου και ενός ακονισμένου μαχαιριού, προσθέτοντας πως το πορτοκάλι πάντως, δεν ενείχε κίνδυνο για την υγεία.
Ο Στιούαρτ Καρσγουέλ, χημικός στο Queensland Health, ανέφερε ότι «έγιναν πολλές δοκιμές» για να προσδιοριστεί η αιτία της αλλαγής χρώματος.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως οι ανθοκυανίνες - ένα φυσικό αντιοξειδωτικό στα πορτοκάλια – είχαν αντιδράσει με σωματίδια σιδήρου από την πρόσφατα ακονισμένη λεπίδα του μαχαιριού.
Η Μόφιτ δήλωσε στο BBC πως ήταν πολύ σπουδαίου που λύθηκε το μυστήριο. Το πορτοκάλι έγινε μοβ, λίγο αφότου ο 2χρονος γιος της είχε φάει μερικές φέτες.
«Μοιάζει σαν κάποιος να το βούτηξε σε μελάνι, το οποίο σας εγγυώμαι ότι δεν έχουμε στο σπίτι μας» δήλωσε στην αυστραλιανή ραδιοτηλεόραση νωρίτερα αυτό τον μήνα.
«Το πρώτο που σκέφτηκα όταν να μην είχε κακή επίδραση στο παιδί μου, αλλά είναι εντάξει» πρόσθεσε.
Φωτογραφίες: Neti Moffitt