Μη αποδεκτό εκτιμά πως είναι το 50% και πλέον των Βρετανών την άρνηση της σεξουαλικής συνεύρεσης, εφόσον έχει γδυθεί μαζί με τον πιθανό σύντροφό του.
Σύμφωνα με έρευνα, λοιπόν, εάν έχει γδυθεί... τελείωσε, κάνεις σεξ, και ας το μετάνιωσες.
Η οργάνωση Family Planning Association (FPA) ανέφερε ότι η έρευνά της ανέδειξε «βαθιά ανησυχητικές συμπεριφορές», καθώς πολλοί από τους ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι δεν είναι δίκαιο κάποιος να αρνηθεί το σεξ εάν έχουν αγοράσει αλκοολούχα ποτά ή έχουν ήδη φιληθεί με το άλλο πρόσωπο.
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας πιστεύουν ότι δεν είναι εντάξει να άρει κανείς τη συναίνεσή του σε ένα εύρος καταστάσεων» σημείωση η Νατίκα Χαλίλι, επικεφαλής της FPA.
«Είναι πάντα εντάξει να πει κανείς όχι στη σεξουαλική δραστηριότητα με την οποία δεν αισθάνεται άνετα, όποια κι αν είναι η κατάσταση».
Στην έρευνα συμμετείχαν 2000 άνθρωποι και δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Σεξουαλικής Υγείας στη Βρετανία. Βάσει της έρευνας, οι μικρότερης ηλικίας ερωτηθέντες ήταν εκείνοι που πίστευαν το πιθανότερο ότι είναι άδικο να αρνηθεί κανείς τελικά τη σεξουαλική συνεύρεση υπό ορισμένες συνθήκες.
Το 60% των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών και σχεδόν τα ¾ των ανθρώπων ηλικίας 25-34 αναφέρουν ότι είναι πολύ αργά να πει κανείς όχι μόλις γδυθεί, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 30% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45-54 ετών.
Τα «ανησυχητικά» ευρήματα δείχνουν πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει προκειμένου να εκπαιδευθούν οι πολίτες σχετικά με τα όρια της συναίνεσης, είπε η Κέιτι Ράσελ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Rape Crisis England and Wales στο Thomson Reuters Foundation.
«Είναι κρίσιμο να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία σχετικά με τη συναίνεση και την σωματική αυτονομία εάν θέλουμε να έχουμε μια ευκαιρία να μειώσουμε και εντέλει να βάλουμε ένα τέλος στα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας σε αυτήν τη χώρα» πρόσθεσε οη Ράσελ.
Μία στις πέντε γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης από την ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ- Thomson Reuters Foundation