Η μετωπική σύγκρουση μεταξύ Alpha-Eurobank λόγω της ματαίωσης του deal από την πλευρά της Alpha Bank, συνεχίστηκε με νέα ανταλλαγή πυρών και με αφορμή την χθεσινή απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να δώσει και επίσημα το οριστικό τέλος, καλώντας τους μετόχους της να αναστρέψουν τις αποφάσεις που είχαν εγκρίνει τον περασμένο Νοέμβριο.
Το θέμα αποκτά ιδιάιτερο ενδιαφέρον καθώς εξελίσσεται στην κρισιμότερη περίοδο με φόντο την επόμενη ημέρα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπου η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να αλλάξει όλα τα έως τώρα δεδομένα.
Από τη προ ημερών δήλωση πρόθεσης της Alpha να μη προχωρήσει στη τελική φάση της συμφωνίας για συγχώνευση, το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο, καθώς από τη Eurobank δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την υπαναχώρηση της άλλης πλευράς, υπαναχώρηση που σύμφωνα με την άποψη της Eurobank δεν είχε κανένα απολύτως έρεισμα στα δεδομένα που δημιούργησε το PSI.
Η κόντρα φαίνεται ότι χοντραίνει από τη στιγμή που και επισήμως η Alpha ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει, επικαλούμενη ανατροπή δεδομένων λόγω «κουρέματος». Από την πλευρά της η Eurobank η οποία επίσης αποδέχεται τις επιπτώσεις του PSI+ επισημαίνει ωστόσο το εύλογο επιχείρημα των ωφελειών που θα προέκυπταν από τη συγχώνευση και οι οποίες θα μείωναν ισόποσα το ύψος των ζημιών από το PSI+ προς οφελος τελικά των μετόχων.
Στην ανακοίνωσή της ALPHA BANK αναφέρει ότι «η Τράπεζα θεωρεί ότι η συγχώνευση, όχι μόνο δεν προσθέτει αξία, αλλά και προκαλεί ζημία, στην ίδια και στους Μετόχους αυτής, ώστε (πλέον) να μην δύναται να τεκμηριωθεί (και) από οικονομικής απόψεως, ως τούτο επεξηγείται στην Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς την παρούσα Γενική Συνέλευση. Ειδικότερα (πλην άλλων):
(A) Συνεπεία ολοκληρώσεως του PSI+ επέρχεται άμεση και οριστική μείωση των βασικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (Common Core Tier I) και των δύο συγχωνευομένων τραπεζών. Είναι τέτοιο δε το μέγεθος της επιπρόσθετης ζημίας που το νέο, εκ συγχωνεύσεως, ενιαίο σχήμα επωμίζεται, ώστε να καθίσταται για τους Μετόχους της Τραπέζης μη συμφέρουσα η συμμετοχή σε αυτό, ακόμα και αν συνυπολογίζοντο οι εκ της συγχωνεύσεως ωφέλειες. Εν προκειμένω, συνεπεία του PSI+ και μόνον, το ενιαίο (εκ συγχωνεύσεως) σχήμα, θα υφίστατο επιπρόσθετη επιβάρυνση άνω των 9 δισ. ευρώ (προ φόρων) σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς βάσει των οποίων το πλαίσιο συμφωνίας συγχωνεύσεως είχε διαμορφωθεί. Η αναλογία των Μετόχων της Τραπέζης στις επιπρόσθετες ζημίες είναι δυσανάλογη των εκ της συγχωνεύσεως ωφελειών. (B) Υπό το φάσμα των αυξημένων αναγκών για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του ενιαίου σχήματος στο ελάχιστο οριζόμενο επίπεδο, το αρχικώς καταρτισθέν, στο πλαίσιο της συγχωνεύσεως, σχέδιο κεφαλαιακής ενισχύσεως, ύψους 3,9 δισ. ευρώ καθίσταται μη υλοποιήσιμο και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές".
Απαντώντας η Eurobank υπογραμμίζει οτι: «Οι ισχυρισμοί με τους οποίους η Αlpha Bank επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι αβάσιμοι. Η απόφασή της να αναστρέψει μονομερώς τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί τη μόνη παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων που υφίσταται».
«Οι σημαντικές ωφέλειες από τη συγχώνευση, που και η ίδια η Alpha Bank αναγνωρίζει, δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση από το ύψος των ζημιών συνεπεία του PSI+. Αντίθετα οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την όποια επιβάρυνση από το PSI+, η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα.
Η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας, πέραν της σημαντικής απώλειας που συνεπάγεται για τους Μετόχους των τραπεζών, είναι επίσης ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα. Ευρύτερα δε, αντιστρατεύεται τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της Χώρας από την κρίση και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που παρακολουθούν την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο τραπεζών, αναφέρουν πως η εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα είναι ευθύγραμμη και επισημαίνουν οτι το τεράστιο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μπορεί να οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή σε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, διαδικασία εξ ορισμού αρνητική για το τραπεζικό σύστημα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, κάτι που εφόσον συμβεί, μόνον επιζήμιο θα είναι για τους χιλιάδες μετόχους των τραπεζών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των ζημιών λόγω του PSI+ ενώ θα οριστικοποιηθεί επίσης το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και η εξέλιξη της κόντρας μεταξύ Alpha - Eurobank, χωρίς να αποκλείεται το έργο να έχει συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων. Σημειώνεται πάντως, ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώθηκε πανηγυρικά η απόφαση της συγχώνευσης και οι δύο τράπεζες βρίσκονται τυπικά και νομικά "δεσμευμένες" στην απόφαση αυτή, από την οποία θα αποδεσμευτούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αναστροφής των αποφάσεων από τις γενικές συνελεύσεις.
Πρακτικά όλο αυτό το διάστημα των επτά μηνών που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, ούτε η Alpha ούτε η Eurobank μπορούσαν να αναλάβουν επισήμως πρωτοβουλίες προς άλλες στρατηγικές κινήσεις, αναζητώντας ενδεχομένως τρόπους, λύσεις ή συνεργασίες που θα διευκόλυναν τη θέση τους εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης. Πρακτικά άφησαν τον χρόνο να κυλήσει εις βάρος τους στην κρισιμότερη ίσως περίοδο του επιχειρηματικού τους βίου.