Τις πρώτες εικόνες από τον αστεροειδή Ryugu στέλνουν πίσω στη Γη δύο διαστημικά οχήματα (ρόβερ) MINERVA-II1 του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa2 που προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά του.
H ομάδα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, JAXA, που οργάνωσε την αποστολή περίμενε με ανυπομονησία επί δύο ημέρες μέχρι τα ρόβερ να στείλουν πληροφορίες, αλλά χθες επιβεβαίωσε την επιτυχή προσεδάφισή τους.
«Τα δύο ρόβερ είναι σε καλή κατάσταση και μεταδίδουν εικόνες και δεδομένα. Η ανάλυση αυτών πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον το ένα από τα ρόβερ κινείται στην επιφάνεια του αστεροειδούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της JAXA.
Τα δύο οχήματα αναπηδούν στην επιφάνεια του Ryugu, καθώς οι συνθήκες βαρύτητας που επικρατούν εκεί τα εμποδίζουν να κυλήσουν.
This is a picture from MINERVA-II1. The color photo was captured by Rover-1A on September 21 around 13:08 JST, immediately after separation from the spacecraft. Hayabusa2 is top and Ryugu's surface is below. The image is blurred because the rover is spinning. #asteroidlanding pic.twitter.com/CeeI5ZjgmM
«Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω πόσο ευτυχής είμαι που μπορέσαμε να υλοποιήσουμε την εξερεύνηση με κινούμενα σκάφη στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς. Εϊμαι περήφανος που το Hayabusa 2 συνέβαλε στη δημιουργία αυτής της τεχνολογίας για μια νέα μέθοδο εξερεύνησης του διαστήματος με κίνηση μικρών σωμάτων στην επιφάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής του projet, Γιουίτσι Τσούντα.
Πρόκειται για την πρώτη εξερεύνηση αστεροειδούς από ρόβερ.
This dynamic photo was captured by Rover-1A on September 22 at around 11:44 JST. It was taken on Ryugu's surface during a hop. The left-half is the surface of Ryugu, while the white region on the right is due to sunlight. (Hayabusa2 Project) pic.twitter.com/IQLsFd4gJu
Τα δύο ρομποτικά οχήματα θα τραβήξουν έγχρωμες φωτογραφίες του αστεροειδούς και θα κάνουν μετρήσεις θερμοκρασίας προτού η JAXA στείλει ένα νέο, μεγαλύτερο ρόβερ τον Οκτώβριο.
Το άλλο μήνα το Hayabusa2 θα δημιουργήσει με έκρηξη έναν κρατήρα στην επιφάνεια του Ryugu ώστε να συλλεχθεί υλικό από το εσωτερικό του, που δεν έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία. Η μελέτη του Ryugu, που θεωρείται ιδιαίτερα αρχέγονος, αναμένεται να ρίξει φως στη δημιουργία και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος και του πλανήτη μας.