Ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως – και στυγνούς- δικτάτορες της δεκαετίας του 1980, ο Κενάν Εβρέν, κάθεται σήμερα, 4 Απριλίου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στην Άγκυρα.
Ο Κενάν Εβρέν αντιμετωπίζει την κατηγορία της βίαιης κατάλυσης του συντάγματος και της κατάργησης του κοινοβουλίου, για το πραξικόπημα που οργάνωσε στην Τουρκία τη 12η Σεπτεμβρίου 1980. Μαζί του δικάζεται ένας ακόμη από τους ηγέτες των πραξικοπηματιών του 1980, ο Ταχσίν Σαχίνκαγια.
Σε βάρος αμφότερων των πρωτεργατών του πραξικοπήματος ο εισαγγελέας ζητά να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι κατηγορίες θεμελιώνονται στον ποινικό κώδικα που ίσχυε το 1980. Ο συνήγορος των δυο κατηγορουμένων έχει ήδη καταθέσει κείμενο, στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι πελάτες του δεν νοείται να δικαστούν, επειδή – όπως αναφέρει- η εξουσία τους ήταν "νόμιμη" βάσει του "δικαίου" που θέσπισαν οι ίδιοι οι πραξικοπηματίες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπεράσπισης των δυο στρατιωτικών – πραξικοπηματιών, το "δίκαιο" της στρατιωτικής χούντας που εγκαθιδρύθηκε το 1980 έλκει την καταγωγή του από το 1960, εποχή κατά την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, με σκοπό να προασπίσουν τον κεμαλικό- κοσμικό χαρακτήρα του καθεστώτος . Κατά συνέπεια- ισχυρίζεται ο δικηγόρος των δυο στρατιωτικών - η δίκη των πελατών του θα σημάνει ότι πρέπει "να καταργηθούν όλες οι νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές πράξεις από το 1960 μέχρι σήμερα».
Η χούντα του Εβρέν βαρύνεται, όχι μόνο με την άρση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Τουρκία, αλλά και με πληθώρα κρουσμάτων βασανιστηρίων και εκτελέσεων αντιφρονούντων- ιδίως στελεχών της τουρκικής Αριστεράς. Επί των ημερών της χούντας του Εβρέν, στις 15 Νοεμβρίου 1983, ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».