Oλο και ανεβαίνει ο αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση εξωδικαστικού συμβιβασμού, από υπερχρεωμένους οφειλέτες, αγγίζοντας πια, τον αριθμό, των 17.500.
Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών το μεγαλύτερο μέρος όσων προσφεύγουν στη διαδικασία είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και μικροεπαγγελματίες που δηλώνουν πως οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν με κλείσιμο. Οι περισσότεροι εξ' αυτών δε, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ακόμη και με ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, και η ομοσπονδία ζητά έτσι «πιο ριζοσπαστική» νομοθετική πρωτοβουλία που θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα με ριζοσπαστικό τρόπο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, «το 20% των εμπλεκομένων είναι συνταξιούχοι, περίπου το 35% άνεργοι και ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-55 ετών πράγμα που σημαίνει κατά την ομοσπονδία ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα ενταχθούν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων. Επίσης το 30% των εμπλεκομένων είναι μισθωτοί και τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί την τελευταία τριετία από 20% μέχρι 50% και παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ανέρχεται στο 40%, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους με καθυστέρηση. Το 15% αφορά μικροεπαγγελματίες και ελεύθερους επαγγελματίες εκ των οποίων περίπου 90% δηλώνει ότι η επιχείρηση του οδηγείται σε λουκέτο».
Βάση των παραπάνω στοιχείων, η ομοσπονδία σημειώνει ότι «την επόμενη πενταετία, ακόμη και με την έκδοση της πλέον ευνοϊκής δικαστικής απόφασης με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκύπτει ότι το 80% από τους παραπάνω εμπλεκόμενους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανείων τους».