Λέκκας: Να ανοίξει ξανά τμήμα του Ναυαγίου -Τα συμπεράσματα μετά την κατολίσθηση [βίντεο] - iefimerida.gr

Λέκκας: Να ανοίξει ξανά τμήμα του Ναυαγίου -Τα συμπεράσματα μετά την κατολίσθηση [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτοψία στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου μετά την κατολίσθηση, της 13ης Σεπτεμβρίου, διενήργησε επιστημονική-Τεχνική Ομάδα υπό τον Ευθύμιο Λέκκα.

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και συνθήκες ασφάλειας πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου,

Υπενυθυμίζεται ότι η περιοχή αποκλείστηκε μετά την μεγάλη κατολίσθηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα τουρίστες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες στην περιοχή.

 «Μετά την αυτοψία και εξονυχιστική μελέτη των γεωλογικών, τεκτονικών και υδρολογικών δεδομένων, προτείναμε να αρθεί η απαγόρευση στο άνω χείλος του γκρεμού», λέει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα στο σημείο.

Από την συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Α. Ανώτερο τμήμα του πρανούς: Στο ανώτερο τμήμα του πρανούς ο κίνδυνος ευστάθειας και υποχώρησης των βραχοτεμαχών είναι μικρός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άρση απαγόρευσηςεισόδου και παραμονής των επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί επαρκώς κυρίως ανάντη του χείλους του πρανούς προς αποφυγή ατυχημάτων. Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι απαράδεκτες και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Β. Κατώτερο τμήμα του πρανούς-Παραλιακή ζώνη: Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.

Έως ότου πραγματοποιηθεί λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μπορούσε να επιτραπεί σε ένα μικρό μόνο τμήμα, σχήματος παραλληλογράμμου που ορίζεται από το ναυάγιο του πλοίου και την ακτογραμμή, η αποβίβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα να υπάρχει αυστηρό όριο στον αριθμό των επισκεπτών.

Με τη χρήση drone η ομάδα του καθηγητή εκτίμησε την ευστάθεια των βραχωδών όγκων στα πρανή της διάσημης παραλίας.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχαν οι MSc Σπυρίδωνας Μαυρούλης, MSc Ναυσικά-Ιωάννα Σπύρου, Δρ Ιωάννης Κοπανά και Δρ Λάμπρος Πυργιώτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ