Μπακλαβάς με μήλο από τη Σαμαρκάνδη - iefimerida.gr

Μπακλαβάς με μήλο από τη Σαμαρκάνδη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα γλυκά από μήλα, ψητά ή γεμιστά, είναι διαδεδομένα σε όλη την Κεντρική Ασία. Εδώ παντρεύονται με το άλλο αγαπημένο γλυκό της περιοχής.

Η Σαμαρκάνδη, σήμερα στο Ουζμπεκιστάν, ήταν σημαντικό κέντρο του Δρόμου του Μεταξιού και φιλοξενούσε επτά εθνότητες: Τατζίκους, Ρώσους, Τούρκους, Εβραίους, Κορεάτες, Καυκάσιους και Ουζμπέκους, και όλοι άφησαν κάτι στην κουζίνα της.

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο Samarkand: Recipes and Stories from Central Asia and the Caucasus των Caroline Eden και Eleanor Ford.

Για 4 τεμάχια:

  • 55 γρ. καρύδια
  • ½ κ.γ. σκόνη κανέλα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 φύλλα μπακλαβά
  • 50 γρ. λιωμένο βούτυρο + έξτρα για το βουτύρωμα του πυρέξ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 4 μήλα, καθαρισμένα και χωρίς τον πυρήνα
Μπακλαβάς με μήλο από τη Σαμαρκάνδη | iefimerida.gr 0

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώστε ένα πυρέξ.
  • Χτυπήστε τα καρύδια στο μίξερ, χωρίς όμως να τα κάνετε σκόνη.
  • Προσθέστε την κανέλα, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και την καστανή ζάχαρη.
  • Ανοίξτε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας, διατηρώντας τα υπόλοιπα κάτω από μια καθαρή μουσκεμένη πετσέτα.
  • Αλείψτε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε το με ένα κ.γ. ζάχαρη άχνη.
  • Διπλώστε το στα δύο για να φτιάξετε ένα τετράγωνο. Βάλτε όρθιο ένα μήλο στη μέση και βάλτε ένα τέταρτο της γέμισης στην τρύπα στο κέντρο του.
  • Διπλώστε καλά τις τέσσερις άκρες του φύλλου πάνω στο μήλο, αλείφοντας κι άλλο το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο.
  • Αλείψτε καλά το πακετάκι που φτιάξατε με βούτυρο και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Βάλτε το στο πυρέξ και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μήλα.
  • Ψήστε τα μήλα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και το μήλο να είναι μαλακό.
  • Σερβίρετε το γλυκό ζεστό.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ