Την πλήρη στήριξη της ΕΕ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν Μπουρνοβίλ, κατά την τελετή υπογραφής της δεύτερης και τελευταίας διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Στον χαιρετισμό της, η κ. Μπουρνοβίλ ανέφερε πως η Κομισιόν υποστηρίζει την παρούσα φάση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, την επιλογή του αγωγού EastMed, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, καθώς και την επιλογή για την υγροποίηση φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους και εξαγωγή στην Ευρώπη.
Τη διακρατική συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ Μόλα. Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που προορίζεται για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, απ' όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».
The signing of the IGA for a Gas #Pipeline between #Cyprus and #Egypt is an important milestone for the creation of an #EastMed #NatGas corridor to the #EU and strengthens #Energy investment environment in our region. pic.twitter.com/zwiLjTINDA
Εντός των επόμενων 30 ημερών θα συσταθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησηε του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών. Αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της.
Ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί «ορόσημο» για τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου και πως αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.
Αναστασιάδης: Ορόσημο η συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό
«Ορόσημο η σημερινή μέρα για την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ, με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.
Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ως σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία και ο προτεινόμενος αγωγός τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της και διαδρομών.
Θετικό βήμα και καλή εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την υπογραφή του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, ανακοίνωση του κόμματος υποστηρίζει ότι «αργεί η κατασκευή του αγωγού, αφού πρέπει να προηγηθούν πολλά μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του».
Κατ' αρχάς, προσθέτει, πρέπει να συμφωνηθεί με την κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα στο οικόπεδο 12 και το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, να εξευρεθούν οι αγοραστές και να γίνουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις εταιρείες. Το πλέον όμως σημαντικό, αναφέρει το ΑΚΕΛ, είναι «να επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας για σοβαρές αλλαγές στο συμβόλαιο κατανομής των πιθανών κερδών από την πώληση του φυσικού αερίου».
Θετική εξέλιξη για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου.
Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι το ίδιο την είχε αναδείξει, στηρίξει και προτείνει εδώ και περίπου τρία χρόνια ως τη μοναδική εμπορική διέξοδο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. «Δυστυχώς», καταλήγει, «η συμφωνία αυτή υπογράφηκε με καθυστέρηση σχεδόν τριάμισι ετών».
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την εκμετάλλευση και αξιοποίησή του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) που, όπως σημειώνει, «πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης». Η ΕΔΕΚ εκφράζει την εκτίμηση ότι «η επιλογή αυτή είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ