Το δρόμο για την σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής που αφορά στον Γιάννο Παπαντωνίου ανοίγουν οι δικογραφίες που εστάλησαν χθες στη Βουλή.
Το διαβιβαστικό των δύο νέων δικογραφιών υπογράφουν οι ειδικοί ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γεώργιος Ευαγγέλου και αναφέρει ότι ο κ. Παπαντωνίου «φέρεται με πρόθεση κατά παράβαση των καθηκόντων του να ζήτησε και να έλαβε από την γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας τουλάχιστον 2.835.000 ελβετικών φράγκων προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της, ποσό το οποίο συνιστά ωφέλημα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας προκειμένου κατά παράβαση των καθηκόντων του να προβεί σε ενέργειες που ανάγονται στα καθήκοντά του. Το συνολικό όφελος που επιδίωξε και πέτυχε ή η ζημιά που επιδίωξε ή προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 150.000».
Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι «το ποσό των 2.835.000 ελβετικών φράγκων αποτελεί μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.000 Ελβετικών φράγκων το οποίο διατηρούσε σε Ελβετικές τράπεζες αποκρύπτοντας το από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα».
Όπως αναφέρουν οι δύο ειδικοί ανακριτές τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από επεξεργασία τραπεζικών στοιχείων που εστάλησαν από την αρμόδια μονάδα καταπολέμησης αδικημάτων συγκάλυψης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνδυασμό με τραπεζικά στοιχεία που συνελέγησαν από τις ελβετικές δικαστικές αρχές σε απάντηση δικαστικών αιτημάτων.
Το αντικείμενο της δικογραφίας αφορά στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού τύπου S με δικαίωμα προαίρεσης δύο επιπλέον φρεγατών καθώς και στην προμήθεια υλικών και παροχής σχετικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται στο καταληκτικό σημείωμα του διαβιβαστικού τα στοιχεία μπορούν να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην υπουργού το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας .
Η Βουλή με το που θα ξεκινήσει η ολομέλεια τον Οκτώβριο θα κληθεί να αποφασίσει εάν υπάρξει πρόταση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αρχικά αν θα συσταθεί η επιτροπή και στη συνέχεια εάν η κατηγορία της δωροδοκίας υφίσταται ή έχει παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Με δεδομένο όσα έγιναν στην υπόθεση Novartis, η Βουλή θα αποφασίσει ότι η δωροδοκία για τους πολιτικούς δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εφόσον ακολουθηθεί η ίδια πρακτική οι δικογραφίες Παπαντωνίου θα επιστραφούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα και αν από αυτή προκύψουν επιπλέον στοιχεία να ασκηθεί ποινική δίωξη.