Εισέβαλε στον δημόσιο χώρο από το «παράθυρο» της εκπομπής «Δεύτερη ματιά», ένα είδος πολιτικού καφενείου, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις, αρκεί να αποθεώνουν την κυβέρνηση και να βρίζουν την αντιπολίτευση.
Μολονότι η ΕΡΤ ουδέποτε λειτούργησε με τους όρους της δημόσιας τηλεόρασης που ισχύουν στον δυτικό κόσμο, επί ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικές εκπομπές της θυμίζουν Βαγγέλη Γιαννόπουλο και Κανάλι 5.
Ακόμη και στις χειρότερες μέρες του ΠΑΣΟΚ, η ΕΡΤ έδειξε αυτοσυγκράτηση, αφήνοντας τη βρώμικη δουλειά στα διάφορα «πατσαβουροκάναλα».
Μέχρι να επιτεθεί στον Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον ακροδεξιό και φασίστα, ο Σωτήρης Καψώχας ήταν παντελώς άγνωστος.
Εργάστηκε τη 10ετία του 2000 ως συντάκτης στο «Έθνος» και σε διάφορες άλλες συστημικές εφημερίδες, ωστόσο ξεκίνησε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία από την «Αυγή». Αλλωστε, πολιτικά προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού και τον θεωρητικά ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Γεννήθηκε το 1960 στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, και τελειώνοντας το Γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά.
Ο πατέρας του ήταν ιερέας και η οικογένειά του, όπως ακούγεται, ήταν υπερσυντηρητική με καραδεξιές καταβολές. Στην Αιτωλοακαρνανία, στον εμφύλιο πόλεμο η οργάνωση Χ του Γρίβα είχε ισχυρή παρουσία, την οποία αποδεκάτισε ο Άρης αργότερα.
Λέγεται ότι στενός φίλος της οικογένειας Καψώχα, που προερχόταν από την οργάνωση Χ Αιτωλοακαρνανίας, την περίοδο της δικτατορίας κατήγγειλε στην τοπική Ασφάλεια αγωνιστές της Αριστεράς προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στους εργοδότες τους για να τους απολύσουν.
Με τη μεταπολίτευση, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Πολλά παιδιά δεξιών οικογενειών που σπουδάζουν στην Αθήνα ριζοσπαστικοποιούνται και προσχωρούν στην Αριστερά.
Αν και δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στην πολιτική, είναι σύνηθες παιδιά από δεξιές οικογένειες να στρέφονται από ενοχές ή λόγω εποχής φανατικά στην Αριστερά.
Ο Σωτήρης Καψώχας ξεκινάει τη σταδιοδρομία του στην «Αυγή», κινείται στον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά μετά τη μεταπολίτευση αρχίζει να γοητεύεται από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Άλλωστε, πρέπει να επιβιώσει και επαγγελματικά, και την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τις πόρτες των δημοκρατικών ΜΜΕ σε νέους δημοσιογράφους που προέρχονται από την Αριστερά.
Και δεν ανοίγει μόνο τις πόρτες στα ΜΜΕ, αλλά και στα γραφεία Τύπου κρατικών οργανισμών. Με δυο λόγια: φως, νερό, τηλέφωνο. Το απόλυτο βόλεμα δηλαδή.
Αυτό, όπως λέγεται, θα του ανοίξει επί εποχής «Αυγής» τον δρόμο για να εργαστεί ταυτοχρόνως στα γραφεία Τύπου ορισμένων κρατικών οργανισμών.
Το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ θα τον οδηγήσει το 2000 στο γραφείο Τύπου του Γιάννου Παπαντωνίου, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Αμυνας (2001-2004), επί κυβέρνησης Σημίτη. Ωστόσο, το 2003 ο Γιάννος τον απομάκρυνε από το υπουργείο και τον μετέθεσε στη Γενική Τράπεζα, που τότε ήταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Αμυνας.
Από το 2004 και μετά αρχίζουν και μια σειρά προβλημάτων, που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, οφείλονται κυρίως στα νυχτοπερπατήματα στην Πάρνηθα. Το πάθος για τον τζόγο έχει κλείσει πολλά σπίτια. Θα χωρίσει με τη σύζυγό του -για να ξαναβρεθούν πρόσφατα, μετά από 10 και πλέον χρόνια σε καθεστώς διάστασης.
Το 2009 η Λούκα Κατσέλη θα τον προσλάβει στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και ο Σωτήρης Καψώχας θα στηρίξει σθεναρά την κυβέρνηση ΓΑΠ.
Ωστόσο, η κρίση στη βιομηχανία του Τύπου θα του δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τον προσλάβει στην ΕΡΤ (άγνωστο αν τοποθετήθηκε και στον γνώριμό του κόσμο των κρατικών γραφείων Τύπου).
Οι παλιοί του φίλοι λένε ότι ο φανατισμός που δείχνει εναντίον της αντιπολίτευσης αποτελεί μια έμπρακτη «επιστροφή» της στήριξης που του πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
Άλλοι, πάλι, λένε ότι η επίθεση στον Μητσοτάκη πέρα από κάθε όριο πολιτικής ορθότητας προδίδει την επιθυμία του να πολιτευτεί στις προσεχείς εκλογές.
Γιατί ως βουλευτής θα εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδημα...
Α, ξεχάσαμε και το βασικό. Εδώ και λίγο καιρό είναι ιδιοκτήτης επιχειρηματικού site, με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα, αλλά πολλή διαφήμιση.
Πώς το είπε ο Πολάκης; «Μαζί σου Σωτήρη, με τον λαό μαζί θα ξανανικήσουμε...». Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη...