Για όσους αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα γκουρμέ γεύμα στο σκυλί τους, η Ιταλίδα κτηνίατρος Liviana Prola έχει την απάντηση.
Το νέο βιβλίο Feed Me (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Phaidon σήμερα) έχει 50 συνταγές για σκυλιά διαφόρων ρατσών και μεγεθών και ανάλογα με τις δραστηριότητες τους (είναι του καναπέ ή τρέχουν όλη μέρα;). Αυτές είναι 3 από τις συνταγές που προτείνει:
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ
Κροκέτες Surf and Turf*
Για 1 κιλό φαγητού:
- 160 γρ. ρύζι
- 280 γρ. ψιλοκομμένες πατάτες
- 210 γρ. μπακαλιάρος, σε κύβους
- 320 γρ. μοσχάρι, σε κύβους
- λαρδί
- 4 κ.σ. καλαμποκέλαιο
- Βράστε το ρύζι με τις πατάτες σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 5’ παραπάνω από όσο προτείνει η συσκευασία. Πρέπει και τα δύο υλικά να είναι πολύ μαλακά. Στραγγίξτε και αφήστε να κρυώσουν. Λιώστε τις πατάτες πουρέ με το πιρούνι.
- Τυλίξτε το ψάρι και το κρέας σε αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στον ατμομάγειρα για 8-10’, ή μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά (μπορείτε να τα ψήσετε και σε καλαθάκι ατμού μέσα στην κατσαρόλα όπου βράζουν το ρύζι και οι πατάτες). Αφήστε τα να κρυώσουν και ψιλοκόψτε τα.
- Προσθέστε το λαρδί στο ρύζι με τις πατάτες και το καλαμποκέλαιο στον μπακαλιάρο με το μοσχάρι. Πλάστε το ρύζι με τις πατάτες σε μπαλίτσες, ανοίξτε τους μια τρύπα στο κέντρο και γεμίστε την τρύπα με το μείγμα από το ψάρι και το κρέας.
ΤΙΡ: Μπορείτε να ανακατέψετε όλα τα (μαγειρεμένα) υλικά στο μπλέντερ και να διατηρήσετε το μείγμα στην κατάψυξη. Προσθέστε το λάδι πριν το σερβίρετε.
*Surf and Turf ονομάζονται γενικά τα πιάτα που συνδυάζουν το κρέας με τα θαλασσινά (π.χ. φιλέτο με σος γαρίδας).
Μπάλες από ρύζι με λαχανικά και τυρί
Για 1 κιλό φαγητού:
- 160 γρ. ρύζι
- 160 γρ. κονσέρβα φασόλια σόγιας
- 160 γρ. κονσέρβα αρακά
- 4 κ.γ. καλαμποκέλαιο
- 1 μεγάλο αυγό
- 210 γρ. τυρί cottage
- Βράστε το ρύζι σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 5’ παραπάνω από όσο προτείνει η συσκευασία, ώστε να γίνει πολύ μαλακό. Αφήστε το να κρυώσει.
- Στο μίξερ ή σε γουδί κάντε πουρέ τα φασόλια με τον αρακά και ανακατέψτε με το ρύζι και το καλαμποκέλαιο. Πλάστε όλο το μείγμα σε στρογγυλά μπαλάκια.
- Βράστε το αυγό μελάτο (6’), αφήστε το να κρυώσει και ξεφλουδίστε το.
- Απλώστε τυρί cottage πάνω σε μια μπάλα από ρύζι και από πάνω σπάστε το μελάτο αυγό.
ΤΙΡ: Μπορείτε να διατηρήσετε τις μπάλες από ρύζι στην κατάψυξη και να βράσετε το αυγό λίγο πριν το σερβίρισμα.
ΓIA KOYTABIA
Ζυμαρικά με σος καρότου και κοτόπουλου
Για 1 κιλό φαγητού:
- 230 γρ. ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι
- 50 γρ. στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, ψιλοκομμένο
- 120 γρ. καρότα, ψιλοκομμένα
- 120 γρ. συκώτι κοτόπουλου, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. έλαιο σολομού
- 1,5 κ.σ. ηλιέλαιο
- Βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 5’ παραπάνω από όσο προτείνει η συσκευασία, ώστε να γίνουν πολύ μαλακά. Σε έναν ατμομάγειρα μαγειρέψτε το κοτόπουλο για 8-10’ και τα καρότα για 5-8’. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Σε ένα μίξερ χτυπήστε τα καρότα μέχρι να γίνουν πουρές. Ανακατέψτε τον πουρέ με τα ζυμαρικά.
- Κόψτε το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το συκώτι με προσοχή μην μαυρίσει, για περίπου 2’ από κάθε πλευρά (προσθέστε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο). Αφήστε το να κρυώσει.
- Ψιλοκόψτε το συκώτι και ανακατέψτε το με το κοτόπουλο. Προσθέστε το ηλιέλαιο και το έλαιο σολομού και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε τα ζυμαρικά με τη σος καρότου, το κοτόπουλο και το συκώτι.
ΤΙΡ: Αν πρόκειται να διατηρήσετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη το φαγητό, προσθέστε τα έλαια λίγο πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρότα με ίση ποσότητα κολοκυθάκια ή κολοκύθα.