Αμερικανός υπουργός Aμυνας από τα Σκόπια: Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Αμερικανός υπουργός Aμυνας από τα Σκόπια: Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα

O Αμερικανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα Σκόπια καταφθάνει σήμερα ο Τζέιμς Μάτις για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την Σκοπιανή ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα και να επιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα θα εκφράσει τον προβληματισμό της Ουάσιγκτον για την καταγγελλόμενη από ντόπιους και Δυτικούς αξιωματούχους εκστρατεία παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times καλούν τους πολίτες σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και προειδοποιούν ότι βάσει του αποτελέσματος η Google θα απαλείψει τα «μακεδονικά» από τη λίστα των αναγνωρισμένων γλωσσών προκειμένου να σπείρουν το φόβο και να μειώσουν την προσέλευση στις κάλπες καθώς η ψηφοφορία μπορεί να ανοίξει το δρόμο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Δυτικοί διπλωμάτες, όπως αναφέρει πάντα η αμερικανική εφημερίδα, λένε ότι 40 νέες ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν καθημερινά στο Facebook υπέρ του μποϊκοτάζ. Κάποιες μάλιστα υποδαυλίζουν τις εντάσεις με την αλβανική μειονότητα με το σύνθημα: «Θα αφήσετε τους Αλβανούς να αλλάξουν το όνομά σας;».

Μια προσπάθεια του κογκρέσου να αντιμετωπίσει αυτή την καταγγελλόμενη καμπάνια παραπληροφόρησης αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω διαιρέσεων στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας έρχεται να καλύψει το κενό. Ο Μάτις θα δώσει έμφαση στην ετήσια οικονομική στήριξη ύψους 5 εκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στα Σκόπια για την ενίσχυση της ασφάλειας, τόνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Η Ρωσία προσπαθεί να πείσει τους “Μακεδόνες” ότι η Δύση θα τους εγκαταλείψει. Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Έρικ Παχόν, τονίζοντας ότι η αλλαγή του ονόματος και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μειώσει την επιρροή της Μόσχας.

Ήδη μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών». «Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τα περί ανάμειξης, αν και η Μόσχα δεν κρύβει την αντίθεσή της στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίησή τους.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Ιανουάριο του 2017 κονδύλια για την αντιμετώπιση των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης, ανάμεσά τους κι ένα οκτώ εκ. δολαρίων για την ΠΓΔΜ, αλλά για πάνω από ένα χρόνο τα χρήματα αυτά δεν είχαν φθάσει στη χώρα και ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί ικανοποιητικά.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι παρείχαν πληροφορίες στις Αρχές της γείτονος για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της καμπάνιας: «Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναμειχθεί με παραπληροφόρηση», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία στηρίζει την αλλαγή του ονόματος.

Δημοσκόπηση: Τα δύο τρία στην ΠΓΔΜ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του IFIMES (Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών, που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα) τα δύο τρίτα των πολιτών στην ΠΓΔΜ είπαν ότι θα στηρίξουν στο δημοψήφισμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 63,3% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 67,3% τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση μόνον το 17,4% δεν θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 16,4% τάσσεται κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αμερικανός υπουργός Aμυνας από τα Σκόπια: Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα | iefimerida.gr 0

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, ώστε να μην αναπεμφθεί το θέμα στη Βουλή, υπονομεύοντας τη λαϊκή εντολή για την διευθέτηση του ονοματολογικού.

Ο Ζόραν Ζάεφ με κάθε ευκαιρία τονίζει τα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απευθυνόμενος σε διαδηλωτές στα Σκόπια μπροστά στα γραφεία της ΕΕ μίλησε για «ιστορική» και «δίκαιη» συμφωνία.

O Ζόραν ανήρτησε στο Twitter μια selfie με φόντο τη συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στα Σκόπια (Φωτογραφία: Twitter/Zoran Zaev)

«Το μήνυμα είναι: «Θέλουμε το μέλλον, θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Μακεδονία! Είναι ευθύνη μας να διαασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ο ασφαλής δρόμος. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αυτός είναι ο οδηγός μας για μια καλύτερη ζωή», τόνισε.

Την ίδια ώρα το αντιπολιτευόμενο VMRO έκανε χθες δική του συγκέντρωση στο Στιπ καλώντας τους περίπου 2.000 συγκεντρωμένους να απορρίψουν την αλλαγή του ονόματος. Ο ηγέτης του, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται την ισχυρή βούληση του “μακεδονικού” λαού να πετύχει ευρωπαϊκά στάνταρ, αληθινή ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια για να προωθήσει μια ατζέντα που είναι κατά του κράτους μας και των εθνικών μας συμφερόντων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ