Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης -«Πυρ και μανία» η Αγκυρα για τη γαλλική βάση στην Κύπρο - iefimerida.gr

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης -«Πυρ και μανία» η Αγκυρα για τη γαλλική βάση στην Κύπρο

Αναστασιάδης-Τσίπρας /Φωτογραφία: Intime news

Ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κύρπιο πρόεδρο Νίκο Ανστασιάδη, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, περίπου δέκα ημέρες πριν και οι δύο ηγέτες βρεθούν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα όμως η οργή «ξεχειλίζει» στην Άγκυρα καθώς έρχονται στο φως πληροφορίες για τη δημιουργία Γαλλικής ναυτικής βάσης στην Λάρνακα που θα φιλοξενεί μόνιμα δύναμη του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού.
Το Παρίσι παρά το γεγονός ότι «εισέπραξε» στο παρελθόν το θυμό των Τούρκων για το ενδεχόμενο πώλησης φρεγατών FREMM στην Ελλάδα, φαίνεται να αψηφά τις απειλές Ερντογάν και προχωρά με την Λευκωσία στην ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών για την δημιουργία, ουσιαστικά, ναυτικής βάσης στη Λάρνακα που θα τους παρέχει σταθερά διευκολύνσεις. Μάλιστα η συνεργασία αναμένεται να λάβει και επίσημα χαρακτηριστικά, κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.

Στον αντίποδα οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να «απαντήσουν» σε αυτούς τους σχεδιασμούς αλλά και στην ισχυρή στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην περιοχή, προγραμμάτισαν ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Κυπριακό

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους και για το Κυπριακό, ενόψει της μετάβασης Τσίπρα-Αναστασιάδη στις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί αν και γίνεται προσπάθεια να «ξεκολλήσει» (μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανα) φαίνεται ότι και πάλι δυναμιτίζεται από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν επιστρέφοντας από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, έσπευσε να προσγειώσει τις όποιες ελπίδες για αίσια έκβαση αφού επανήλθε δριμύτερος στο θέμα της αποχώρησης του Κατοχικού στρατού που ζητούσε η Κυπριακή πλευρά αν συμφωνείτο μια λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση για δημιουργία νέας τουρκικής βάσης στα Κατεχόμενα ο «Σουλτάνος» εμφανίστηκε εριστικός απαντώντας ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους εκεί, αλλά αντίθετα θα τον αυξήσουν! «Στο σχέδιο του Ανάν, είχαμε αποδεχτεί τα πάντα, αλλά μας πούλησαν. Τι έκαναν στο δημοψήφισμα, τι έκαναν; Είπαμε ναι, είπαν όχι. Τους πήραν στην ΕΕ και μας άφησαν έξω φέρεται να υποστήριξε ο Ταγίπ Ερτνογάν.

«Πατάει γκάζι» η Λευκωσία

Με φόντο την ισχυρή δοκιμασία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, η Λευκωσία σπεύδει να εκμεταλλευτεί το έδαφος που προκύπτει από την υπερατλανική ανάγκη για εύρεση νέων συμμάχων στην «ευαίσθητη» περιοχή που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Τουρκίας και Ιράν.

Το παζλ συμπληρώνεται από την εντυπωσιακή εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων (και στο πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας) αλλά και τους άλλους παίκτες που έχουν θέση στην περιοχή όπως το Ισραήλ η Αίγυπτος αλλά και η Γαλλία.

Οι Κύπριοι ανεβάζουν στροφές στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έναρξη τον Οκτώβριο ενός «πυκνού» προγράμματος γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην περίπτωση που τα κοιτάσματα αποδειχτούν πλούσια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ήδη στην περιοχή υπάρχει σημαντική στρατιωτική παρουσία Γάλλων και Αμερικανών που επιβλέπουν και την όποια τουρκική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Αναστασιάδης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ