Aυτό το πιάτο μυρίζει καλοκαίρι, αλλά φτιάχνεται εύκολα όλες τις εποχές.
Κάθε τόπος έχει τη δική του συνταγή για το σαγανάκι (για παράδειγμα, στο Γύθειο βάζουν φέτα).
Για 4 άτομα:
- 4 λεπτές μακριές μελιτζάνες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 20 γαρίδες jumbo, καθαρισμένες αλλά με το κεφάλι και την ουρά τους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
- 1 κ.γ. πελτές τομάτας
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. ξηρή μαντζουράνα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε 5 λεπτές φέτες. Αλατίστε και αφήστε τις να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 1 ώρα. Πλύντε τις με άφθονο τρεχούμενο νερό και πιέστε απαλά με τα χέρια ώστε να βγάλουν όλο το νερό τους.
- Φυλάξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ζεστάνετε το υπόλοιπο σε ένα τηγάνι. Τηγανίστε τις μελιτζάνες για περίπου 4’ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στραγγίξτε σε χαρτί κουζίνας.
- Τυλίξτε μια φέτα μελιτζάνας γύρω από κάθε γαρίδα και βάλτε τις σε πυρέξ με το δέσιμο της μελιτζάνας προς τα κάτω.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο για 1-2’ σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέστε τις τομάτες, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και τα βότανα, αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε για 15-20’, ή μέχρι η σάλτσα να πήξει.
- Περιχύστε τις γαρίδες με τη σάλτσα και ψήστε για 10-15’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.
Από το βιβλίο Greece: The Cookbook, εκδ. Phaidon.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο