Τις πρώτες 12 ώρες μετά τον πύρινο εφιάλτη στο Μάτι οι ομογενείς στην Αυστραλία είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, μιλώντας στην Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών στην Παλλήνη.
«Είστε το παράδειγμα για όλους μας, είμαστε ευγνώμονες για το έργο που κάνετε αφιλοκερδώς», τους είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, παραδίδοντάς τους οικονομική βοήθεια ύψους 40.000 δολαρίων. Τα χρήματα συγκέντρωσαν η Ελληνική Κοινότητα και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, καθώς και η Ελληνοαυστραλή επιχειρηματίας Μάρθα Τσάμη που διοργάνωσε εκδηλώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό και ταξίδεψε μαζί του στην Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουν ένα ακόμα ποσό -ύψους 100.000 δολαρίων- στο Λύρειο Ίδρυμα και έπεται συνέχεια.
«Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 500.000 και άλλα τόσα χρήματα έχουν μαζευτεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό της οικογένειας Σταμούλη. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα χρήματα που συγκέντρωσε η ομογένεια της Αυστραλίας», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης στους εθελοντές πυροσβέστες, σε μια λιτή εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Πυροσβεστικής στην Παλλήνη.
Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί ποσό που ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια. 40.000 δολάρια δόθηκαν ήδη στους εθελοντές πυροσβέστες.
Ντοκιμαντέρ για την τραγωδία
Νωρίτερα, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης επισκέφθηκε τις καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής και δήλωσε συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισε.
«Ξέρω ότι αυτό που ζήσατε θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή, το βάρος στους ώμους σας είναι μεγάλο», είπε στους εθελοντές, προσθέτοντας: «Είμαστε σίγουροι ότι αν σας χρειαστούμε κι εμείς, θα είστε στο πλευρό μας. Το φιλότιμο είναι στο ελληνικό DNA». Στο οδοιπορικό του στα αποκαΐδια τον ακολούθησε συνεργείο της αυστραλιανής τηλεόρασης, καθώς το κρατικό κανάλι της χώρας ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στο Μάτι που άφησε πίσω της 99 νεκρούς.
Πληρώνουν τις στολές τους
Η δωρεά των 40.000 δολαρίων έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από τους εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι όπως εξήγησαν στο iefimerida.gr παρότι ανήκουν στο πυροσβεστικό σώμα περιμένουν από το 2011 μια υπουργική απόφαση για να εξασφαλίσουν τον εξοπλισμό τους που μέχρι τώρα πληρώνουν από την τσέπη τους. Ο Σπύρος Πολιτόπουλος, εργάζεται σε τράπεζα αλλά παράλληλα είναι 6 χρόνια εθελοντής στο Σώμα.
«Ο κόσμος νομίζει ότι εμείς πηγαίνουμε μόνο σε φωτιές αλλά αυτό είναι λάθος. Πηγαίνουμε οπουδήποτε χρειάζεται να πάει η πυροσβεστική και κάνουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες κάθε μήνα. Ωστόσο, είμαστε οι ζητιάνοι του Σώματος και φοράμε ό,τι περισσεύει από τους άλλους», σημειώνει.
Μετά τις φωτιές της Ηλείας το 2007 έγινε δωρεά 3.000 στολών τις οποίες πολλοί φορούν μέχρι σήμερα. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο μία στολή αλλά μια για κάθε περίσταση» εξηγεί ο Δρόσος Παπαδόπουλος που εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ και ταυτόχρονα υπηρετεί τον εθελοντισμό.
«Αυτή που φοράω την έχω πληρώσει από την τσέπη μου 225 ευρώ , όπως και αυτή της κατάσβεσης που κάνει 800 ευρώ», σημειώνει. Συνολικά ο εξοπλισμός κατάσβεσης όπως εξηγούν οι εθελοντές κοστίζει 1500 ευρώ. «Δε ζητάμε χρήματα αλλά πρέπει να έχουμε εξασφαλισμένες τις στολές μας», λέει ο Φραγκίσκος Δαχτυλίδης, ηχολήπτης στο επάγγελμα, δείχνοντας το βαθμό του στο πέτο.
«Τώρα είμαι πυροσβέστης αλλά κάθε 8 χρόνια ανεβαίνουμε και θα είμαι αρχιπυροσβέστης», μας λέει . Η χειρότερη στιγμή στο Σώμα ήταν όταν κλήθηκε για απεγκλωβισμό σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη –Πειραιάς.
«Ο οδηγός μιας νταλίκας προσπαθούσε να ξεκοτσάρει και τότε το όχημα έπεσε πάνω του και τον συνέθλιψε στον τοίχο. Κάναμε τρεις ώρες να τον βγάλουμε ενώ απ’ έξω η οικογένειά του ούρλιαζε», θυμάται προσθέτοντας:
«Άλλη μια φορά σε κατάσβεση σπιτιού στο Κερατσίνι κατέρρευσε η οροφή και σώθηκα από θαύμα». Ο πρόεδρος της Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Μάκης Τσιουγκρής χάρισε στον Βασίλη Παπαστεργιάδη ένα μπλουζάκι πυροσβέστη κι εκείνος έσπευσε να το φορέσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Στην πυροσβεστική έχουν ενταχθεί περίπου 2000 εθελοντές σε όλη τη χώρα.