Στη Βρετανία, σήμερα, τιμήθηκε η 30η επέτειος της έναρξης εχθροπραξιών κατά της Αργεντινής, με αντικείμενο την κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς.
Το θέμα της κυριαρχίας των νησιών συνεχίζει πάντως και σήμερα να προκαλεί τριβές στις διμερείς σχέσεις, αναφέρουν διπλωματικοί παρατηρητές μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό πρακτορείο.
Οι φορτίσεις παραμένουν αισθητές και στη Βρετανία και στην Αργεντινή γύρω από την ανωτέρω πολεμική σύγκρουση, με την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο να καθιστά προς όλους σαφές ότι, «η Βρετανία θα υπεραμύνεται της κυριαρχίας της στα νησιά, όσο της το ζητούν οι κάτοικοι των Φόκλαντς».
Οι χήρες των 252 Βρετανών στρατιωτικών, που σκοτώθηκαν στην 74ημερη πολεμική αναμέτρηση, θα τιμήσουν τη μνήμη τους στο πλαίσιο επιμνημόσυνης τελετής, που θα τελεστεί άμεσα στο Λονδίνο, και στη διάρκεια της οποίας θα σιγοκαίει η φλόγα ενός μοναδικού κεριού...
Πάντως, η βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση θα τιμήσει τη μνήμη των 252 νεκρών την 20η Μαΐου, οπότε θα γίνουν τα προγραμματισμένα αποκαλυπτήρια ενός Μνημείου για τον προ 30 ετών πόλεμο, μνημείο το οποίο είναι στη φάση της αποπεράτωσης στο βρετανικό έδαφος.
Οι Αργεντίνοι στον ίδιο πόλεμο είχαν 648 στρατιωτικούς νεκρούς.
Περιοδικά, η ένταση κυριαρχεί στις σχέσεις Λονδίνου-Μπουένος 'Αϊρες στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών.
Πρόσφατα, η πέραν του ενός μηνός παραμονή στα νησιά του πρίγκηπα Ουΐλιαμ στο πλαίσιο της θητείας του ως πιλότου στη βρετανική Πολεμική Αεροπορία, την RAF, εξελήφθη ως πρόκληση από τη σημερινή δημοκρατική κυβέρνηση της Αργεντινής.
Τις προσεχείς ώρες, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο από το Λονδίνο σήμερα, θα αποπλεύσει από το ναύσταθμο στο Πόρτσμουθ προς το νότιο Ατλαντικό το βρετανικό καταδρομικό Dauntless, ώστε να αντικατασταθεί άλλη σημαντική μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, που ήδη εκτελεί περιπολία στη θαλάσσια περιοχή των νησιών.
Το υπερσύγχρονης τεχνολογίας καταδρομικό Dauntless (ναυπηγήθηκε στη διάρκεια του '10), «θα παραμείνει σε περιπολία για έξι μήνες».
Πλάι στον πόλεμο λέξεων, γίνεται και ένας πόλεμος συμβολισμών μεταξύ Λονδίνου και Μπουένος 'Αϊρες, σχολίασε σήμερα το Γαλλικό πρακτορείο.
Η παραμονή του πρίγκηπα Ουΐλιαμ στα νησιά, παραπάνω από μήνα, ήταν ένα σύνηθες γεγονός, ανακοίνωσε το Λονδίνο, την ίδια ώρα που το Μπουένος 'Αιρες αναφέρθηκε στο δικό του ανακοινωθέν σε μία σχεδόν πρόκληση.
Το Μπουένος 'Αϊρες ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με το γεγονός ότι μετά το 1833 τα νησιά τελούν υπό βρετανική κυριαρχία, αν και απέχουν από το Λονδίνο τουλάχιστον 13 χιλιάδες χιλιόμετρα, σχολιάζει επίσης το Γαλλικό πρακτορείο σήμερα, οπότε και συμπληρώθηκαν ακριβώς 30 έτη από την 74ήμερη πολεμική αναμέτρηση των δύο μερών, με νικητή τη Βρετανία.
Τι συνέβη 30 χρόνια πριν
Στις 2 Απριλίου 1982 προς το μεσημέρι μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής αποβιβάστηκαν στα Φόκλαντς.
Στο Μπουένος 'Αϊρες, κυβερνούσε δικτατορικά την Αργεντινή ο στρατηγός Λεοπόλντο Γκαλτιέρι.
Την ίδια ημέρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ ανήγγειλε ότι αποπλέει, παρ' αυτα, για τα νησιά στο νότιο Ατλαντικό μεγάλη αρμάδα της Βρετανίας.
Το παύσατε πυρ συμφωνήθηκε 74 εικοσιτετράωρα αργότερα, δηλαδή την 14η Ιουνίου 1982.
Η κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας, όπως τα αποκαλούν οι Αργεντινοί, από γενεά σε γενεά και μάλιστα από συστάσεως Αργεντινής αντιπροσωπεύει εθνικό θέμα, που άπτεται της έννοιας της εθνικής ταυτότητας, σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό πρακτορείο.
Η βρετανική στρατιωτική δύναμη, που σύμφωνα με το Λονδίνο διαφυλάσσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των κατοίκων των νησιών, εκ μέρους πλειοψηφίας Αργεντινών αντιμετωπίζεται σήμερα ως κατοχική δύναμη.
Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις στο Μπουένος 'Αϊρες επέμειναν, πάγια, η κυριαρχία στα νησιά να αποτελεί αντικείμενο διπλωματικής διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο, θέση που ενστερνιζόταν και ο ΟΗΕ μέχρι τον προ 30ετών πόλεμο.