Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα ότι, πέρα από την υπόθεση του κομμουνιστή αγωνιστή Μορίς Οντέν, θα ανοίξει τα αρχεία του πολέμου της Αλγερίας για τις περιπτώσεις των χιλιάδων εξαφανισμένων Γάλλων και Αλγερινών.
Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια και σε ενδεχόμενους μάρτυρες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες.
Αναγνωρίζοντας την ευθύνη της Γαλλίας για τον θάνατο του Οντέν, το 1957, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στο όνομα της αλήθειας θα δοθεί κατά παρέκκλιση πρόσβαση στα κρατικά αρχεία σε όλους, στους ιστορικούς αλλά και στις οικογένειες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους.
Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί το πλαίσιο αυτής της πρόσβασης καθώς δεν θα πρόκειται για "γενική παρέκκλιση", δηλαδή δεν θα δοθεί πρόσβαση στο σύνολο των αρχείων του πολέμου, επειδή πολλοί από τους πρωταγωνιστές του, στρατιωτικοί ή πολίτες, είναι ακόμη εν ζωή, υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν απηύθυνε επίσης έκκληση σε ενδεχόμενους μάρτυρες επειδή "πολλοί στρατιώτες ή πολίτες φύλαξαν στα σπίτια τους έγγραφα, επειδή φοβούνταν ότι θα κατηγορηθούν για προδοσία ή ότι θα διωχθούν ποινικά", ακόμη και αν καλύπτονταν από αμνηστία.
Όμως "δεδομένης της περιπλοκότητας αυτού του πολέμου και το παραμικρό έγγραφο έχει ιστορικό ενδιαφέρον", πρόσθεσε η γαλλική προεδρία. "Για τον Μορίς Οντέν θα χρειαστεί να μπούμε σε λεπτομέρειες, να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Η ελπίδα είναι ότι ίσως, σε κάποιο έγγραφο, κάπου, θα βρεθεί ποιος ήταν ο υπεύθυνος", εξήγησε.
Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει επίσης στη Γαλλία να ζητήσει από τις αλγερινές αρχές να ανοίξουν με τη σειρά τους τα δικά τους αρχεία, ένα θέμα που έχει ήδη συζητήσει ο πρόεδρος Μακρόν με τον ομόλογό του της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αλλά χωρίς επιτυχία. Όσον αφορά το άνοιγμα όλων των αρχείων για τον πόλεμο της Αλγερίας, ακόμη και αυτών που καλύπτονται από το στρατιωτικό απόρρητο, το ζήτημα θα εξεταστεί αργότερα.
Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ανακοινώσει προσεχώς μέτρα για την αποζημίωση των χαρκί (Αλγερινοί που πολέμησαν στον γαλλικό στρατό) και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην Αλγερία.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ