Καταπέλτης η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού: Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση - iefimerida.gr

Καταπέλτης η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού: Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση

H Eυρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού στη Βουλή/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καρότο αλλά και μαστίγιο επεφύλαξε για την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ευρωπαία επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατά την τοποθέτηση της στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Το έργο σας δεν έχει ολοκληρωθεί και η ανεργία των νέων είναι υψηλή ανέφερε η κ. Βεστάγκερ και πρόσθεσε ότι το τέλος του τρίτου προγράμματος σημαίνει μια νέα αρχή προσπάθειας.

«Έρχομαι με μεγάλο σεβασμό για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Παρά το γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, δεν είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, υπάρχει υψηλή ανεργία στους νέους επομένως το έργο σας δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ομως είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ζήτησε από την επίτροπο να βοηθήσει την ελληνική πλευρά στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία σε ποσά που πρόκειται να ξοδέψει το ελληνικό Δημόσιο έργα σε έργα υποδομών.

«Πρέπει να υπάρξουν δαπάνες που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες και αγαθά. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ευχέρεια από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων, υπάρχουν και μεγαλύτερες ανάγκες από ό,τι πριν σε έργα υποδομών.

Εδώ απαιτείται μια μεγαλύτερη ευχέρεια σε τέτοιες δαπάνες. Θεωρώ ότι στα θέματα αυτά θα συνεννοηθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από αυτή τη συνεργασία θα προκύψει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί και έχει εκσυγχρονιστεί στα θέματα ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και ζητούμε από την πλευρά της επιτροπής μια στήριξη στα ευαίσθητα θέματα που σας ανέφερα».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από την Ευρωπαία επίτροπο να εξετάσει κατά προτεραιότητα όλους τους φακέλους που αφορούν κρατικές ενισχύσεις και έχουν να κάνουν με ελληνικές επιχειρήσεις.

«Όσον αφορά τις εικαζόμενες ή καταγγελλόμενες κρατικές ενισχύσεις η χώρα μας είναι σε μια κρίσιμη φάση και σε μια βαθιά ύφεση. Πρέπει να επανεκκινηθεί η οικονομία μας και έχει μεγάλη σημασία κατά προτεραιότητα να εξεταστούν αυτοί οι φάκελοι.

Περιμένω να υπάρξει οριστική διευθέτηση αυτών των ζητημάτων και καθαρό τοπίο για την επιχειρηματικότητα, την αγορά, την δημόσια διοίκηση και την οικονομία μας.»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τόνισε πως η επιτροπή λειτούργησε θετικά στην πρώτη εργαλειοθήκη που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι τότε ο ΣυΡιζΑ ήταν αρνητικός στην εφαρμογή της ωστόσο όταν έγινε κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ σε μία δική του εργαλειοθήκη και κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Χαίρομαι που η σημερινή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι τότε είχε αρνητική θέση παράγγειλε την δική της εργαλειοθήκη και προχώρησε προς την ίδια κατεύθυνση με μας. Δεν πρέπει να εισαχθούν από την πίσω πόρτα καινούρια καρτέλ, θα πρέπει κάθε νομοθέτηση που γίνεται από δω και πέρα να έχει γνωμοδότηση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.»

Νωρίτερα η Ευρωπαία επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού. pic.twitter.com/qfPhqK4Npu

Στο μεταξύ την αναμόρφωση του καθεστώτος των περιφερειακών ενισχύσεων εξετάζει η ΕΕ, όπως ανέφερε η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης έθεσε το θέμα σημειώνοντας την ανάγκη οι πόροι να κατανέμονται όχι μόνο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά και με ποιοτικά κριτήρια, όπως πχ το ύψος της ανεργίας και η νησιωτικότητα που αποτυπώνουν περισσότερο καθαρά τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιφέρειας.

Η επίτροπος είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να υπάρξουν αναμορφώσεις και βελτιώσεις στο πλαίσιο της σημασίας που δίνει η ΕΕ προκειμένου οι χώρες μέλη και οι περιφέρειες να αξιοποιούν, σε στενή πάντα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον καλύτερο τρόπο τη διαχείριση των πόρων, καθώς είναι εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και μπορούν να σχεδιάσουν τις καταλληλότερες παρεμβάσεις.

Επίσης η επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησης της για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εκδοθεί η Οδηγία της ΕΕ για την ευθυγράμμιση της επιβολής των κανόνων περί ανταγωνισμού με την ψηφιακή εποχή και την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ