Από το Μεξικό έως την Καραϊβική, κανένα άλλο γλυκό δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη Λατινική Αμερική όπου το εισήγαγαν οι καθολικοί ιεραπόστολοι.
Στην Κούβα, λόγω φτώχειας, το el flan ψήνεται σε ιδιότυπα φορμάκια από κομμένα κουτάκια αναψυκτικών ή τενεκεδάκια από κονσέρβες.
Για 6 άτομα:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 420 ml ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ
- 360 ml γάλα εβαπορέ
- 3 μεγάλα αυγά + 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
- 1 βανίλια (ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 165°C.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώστε τη ζάχαρη με λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να έχετε μια σκούρα καραμέλα (9-10’). Προσοχή μην καεί.
- Ρίξτε περίπου 2 κ.σ. από την καραμέλα σε καθένα από έξι φορμάκια των 120 ml. Τακτοποιήστε τα σε ένα ταψί.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ, τα αυγά, τους κρόκους, τη βανίλια.
- Μοιράστε το μείγμα στα έξι φορμάκια. Γεμίστε το ταψί μέχρι τη μέση με ζεστό νερό και βάλτε αυτό το ιδιότυπο μπεν μαρί στον φούρνο.
- Ψήστε για 12-15’ (να πήξει, αλλά το κέντρο της κρέμας να ταλαντεύεται αν κουνήσετε το φορμάκι). Αφήστε να κρυώσουν στο ταψί με το νερό.
- Βάλτε τις κρεμ καραμελέ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Για να τις σερβίρετε, περάστε ένα μαχαίρι γύρω από το φορμάκι, τοποθετήστε ένα πιάτο από πάνω, αναποδογυρίστε!
Από το βιβλίο Paladares: Recipes Inspired by the Private Restaurants of Cuba της Anya von Bremzen, εκδόσεις Abrams Books.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο