Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη για να καταλαγιάσει την κρίση του νομίσματος, αλλά οι προβλέψεις για το ύψος της αύξησης διαφέρουν πολύ, καθώς η τράπεζα σταθμίζει τις ανησυχίες για την εξασθένιση της λίρας με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η λίρα έχει κατρακυλήσει 40% έναντι του δολαρίου φέτος, λόγω της αβεβαιότητας από την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και της πιο πρόσφατης δριμείας αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ που αναστάτωσε τους επενδυτές. Η λίρα ενισχυόταν σήμερα 0,4% εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης των τουρκικών μετοχών σημείωνε άνοδο 0,9%, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη 0,4%.
Η κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες για μία αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πιέζεται από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκαλέσει τα επιτόκια ως «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών» και συχνά ζητεί να κρατούνται χαμηλά.
Μετά την εκτίναξη, όμως, του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 16 ετών, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά των «σημαντικών κινδύνων» για τη σταθερότητα των τιμών - μία σπάνια κίνηση για να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της θα προσαρμοσθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι αναλυτές κατάλαβαν ότι υπονοούσε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της (repo rate) για δάνεια μίας εβδομάδας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 17,75%, χαμηλότερα δηλαδή από τον πληθωρισμό 17,9%.
Αναλυτής της Societe General προβλέπει ότι το επιτόκιο αυτό θα αυξηθεί στο 20,75% και θα καταστεί και πάλι το κύριο μέσο της νομισματικής πολιτικής, μετά από μία περίοδο κατά την οποία το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού ήταν 19,25%.
«Αν και αυτή η νομισματική σύσφιξη μπορεί να απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς και να προκαλέσει νέα εξασθένιση της τουρκικής λίρας, η απόφαση θα αντανακλούσε την προτεραιότητα που δίνουν οι τουρκικές Αρχές στις ανησυχίες για την ταχέως επιβραδυνόμενη οικονομία», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 5,2% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, και η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο. Και οι 11 οικονομολόγοι, που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας.
Η μέση πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 22%, αλλά οι εκτιμήσεις για την αύξησή του κυμαίνονταν από 2,25 έως 7,25 ποσοστιαίες μονάδες. Οικονομολόγος της Morgan Stanley τόνισε τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε ότι αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%.
Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανέφερε την Τρίτη ότι οι περισσότερες τουρκικές εταιρείες, για τις οποίες υπάρχουν αξιολογήσεις, μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης παρά τις αυξανόμενες αβεβαιότητες.
Ο βετεράνος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές Μαρκ Μόμπιους εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το όφελος που θα είχε μία αύξηση των τουρκικών επιτοκίων. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η αύξηση των επιτοκίων θα καταφέρει οτιδήποτε, όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη», είπε, προσθέτοντας: «Εν τάξει, αύξησαν τα επιτόκια, αλλά τι θα γίνει; Ο κόσμος τότε θα πει ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στο δικό σου νόμισμα και για αυτό μας προσφέρεις τρελά επιτόκια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ