Αλβανικό περιοδικό: Στα Σύβοτα οι κάτοικοι είναι όλοι Αλβανοί - iefimerida.gr

Αλβανικό περιοδικό: Στα Σύβοτα οι κάτοικοι είναι όλοι Αλβανοί

Αλβανικό περιοδικό: Στα Σύβοτα οι κάτοικοι είναι όλοι Αλβανοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε όριο ξεπερνά η αλβανική εθνικιστική προπαγάνδα, μέσω της οποίας προωθούνται θέσεις κατά της Ελλάδας και της Ιστορίας της. Αυτήν την φορά ένα αλβανικό περιοδικό, το οποίοι υποστηρίζεται και από το αλβανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζει πως όλοι οι 11.000 κάτοικοι στα Σύβοτα της Θεσπρωτίας, είναι... Αλβανοί.

Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος 71, του 2012, αναφέρεται πως τα Σύβοτα είναι μία πόλη με «αλβανική με Ιλλυρο-Πελασγική προέλευση». «Η πόλη, -αναφέρει το περιοδικό-, διατηρεί ακόμα την αρχαία Ιλλυρο-Πελασγική αρχιτεκτονική. Τα λευκά σπίτια με σκεπή και το ανοιχτό γαλανό χρώμα στα παράθυρα και πόρτες, όλα είναι στον κλασικό αλβανικό ρυθμό. Τα αλβανικά χρώματα τα συναντάς και στις μικρότερες λεπτομέρειες»... και πιο κάτω συνεχίζει «στα Σύβοτα οι 11.000 κάτοικοι είναι Αλβανοί, αλλά δεν τους επιτρέπουν να μιλήσουν την όμορφη αλβανική γλώσσα, διότι, σύμφωνα με την ορθόδοξη κυβέρνηση (σσ. της Ελλάδας), λέγονται Έλληνες. Παρά την απαγόρευση για να μιλούν την μητρική τους γλώσσα αυτοί μιλούν αλβανικά.»

Η εθνικιστική προπαγάνδα ξεπερνά τα όρια όταν το περιοδικό επιχειρεί να ερμηνεύσει με την αλβανική γλώσσα το όνομα Σύβοτα από το Sy- si (πώς) και vota-vajti (πάει), το όνομα Πέρδικα από τις αλβανικές λέξεις perde -ka. Και ολοκληρώνει λέγοντας ότι «Στις γύρω περιοχές από τα Σύβοτα κατοικούσαν οι ιλλυρικές φυλές της Θεσπρωτίας, Κεστρίνης, Αμφιλοχίας, Χαονίας, Μολοσίας».

Όπως μεταδίδει το skai.gr, το συγκεκριμένο περιοδικό, που ονομάζεται «Γύρω Τριγύρω» ("Rreth e rreth"), απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και όταν οι μαθητές αρνούνται να το αγοράσουν, τους επιβάλλεται από τις αρχές των σχολείων, κάτι που συνέβη με τους μαθητές τρίτης τάξης σε δημοτικό σχολείο των Αγίων Σαράντα. Στηρίζεται μάλιστα από το αλβανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Μελετών στα Τίρανα και τις αλβανικές οργανώσεις «Αλβανοί φίλοι της φύσης» και «Αλβανική Οικολογική Λέσχη».

Υπενθυμίζεται ότι σε περισσότερους από 16 τίτλους βιβλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εμφανείς παρόμοιες εθνικιστικές διεκδικήσεις. Παρόμοια είναι η αντιμετώπιση σε πανεπιστημιακά εγχειρίδια και άλλες πανεπιστημιακές εκδόσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν επίσης, οι εκδόσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας όπως: «Η ιστορία του Αλβανικού λαού», Τίρανα 2002, «Η Χιμάρα στους αιώνες» Τίρανα 2004, «Το αλβανικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό» Τίρανα 2008-09 κλπ.

Οι εθνικιστές Αλβανοί, δεν διστάζουν μελετώντας αποσπασματικά την Ιστορία, να υποστηρίζουν πως είναι ένα έθνος-συνέχεια των Πελασγών, αλλά και των Ιλλυριών, διεκδικώντας ταυτόχρονα όχι μόνο την Ιστορία της Ηπείρου και τον στρατηλάτη Πύρρο, αλλά το Μαντείο των Δελφών, τον Μέγα Αλέξανδρο, το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, αλλά και καθετί που επισφραγίζει την ελληνικότητα της Ηπείρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ